Landbewerken
27 november 2024

Henri Bontenbal op werkbezoek in Terhole

Vrijdag 29 november bezoekt landelijk CDA partijleider Henri Bontenbal een veehouderbedrijf aan de Havendijk in Terhole. Het belooft een waardevol bezoek te worden, waarbij hij samen met CDA Provinciaal Statenleden (o.a. Cas Vesseur, zelf een veehouder), de CDA gemeenteraadsleden uit Sluis, Terneuzen en Hulst in gesprek gaat met experts en veehouders uit de regio over innovaties in de agrarische sector en de kansen die mestvergisting biedt voor Zeeland.

Eén van die experts is Joop Colsen, van het gelijknamige Adviesbureau voor Milieutechniek. Eind vorig jaar ging het CDA Hulst bij zijn onderneming in Hulst op bezoek. Colsen heeft eerder de Ivan Tolpe Prijs gewonnen. Een prijs wordt uitgereikt aan de uitvinder van een innovatieve techniek die bijdraagt aan een meer duurzame en rendabele verwerking van mest. Tolpe was een Vlaamse pionier op het gebied van mestverwerking. Colsen was genomineerd met drie andere bedrijven uit Frankrijk, Denemarken en Vlaanderen en won met de AMFER-technologie. Daarmee kan stikstof uit ruwe mest of digestaat (vergiste mest) teruggewonnen worden. Stikstof in mest, of digestaat, is voor een deel ammonium stikstof.  Met een door Colsen ontworpen ‘stripper’ kan ammoniak verwijderd worden uit het product. De uitstoot van de stof verdwijnt vrijwel geheel tijdens het bemesten, wat beter is voor het milieu. Colsen won vorig jaar ook De Zeeuwse Innovatieprijs Emergo. Deze wordt jaarlijks uitgereikt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende innovatie.

Het CDA Hulst is enthousiast over de innovatieve oplossingen die dit Hulsterse bedrijf voorstelt, zo ook het plan voor een mestvergister in onze gemeente. Hierin wordt jaarlijks 120.000 ton mest verwerkt tot groen gas en digestaat (droge, organische mest). Zowel het college als de provincie Zeeland (die in principe €400.000,- beschikbaar wil stellen voor de voorbereidingskosten) zijn enthousiast, maar helaas is er nog geen geschikte locatie gevonden in onze gemeente. Dat is jammer, want het plan heeft veel voordelen. Zo zijn biogasinstallaties interessant, want het levert een aanzienlijke vermindering op van de uitstoot van ammoniak en methaan. Vanwege de milieuwinst is ook de provincie positief. De biogasinstallatie zelf draait op het leveren van groengas aan het regionale gasnet van Stedin. Rond de 1600 woningen zouden verwarmd kunnen door de mestvergister.

Boeren hebben twee grote problemen: stikstof en het uitrijden van mest. En die twee problemen kunnen opgelost worden. Daarom is er onder hen ook een breed draagvlak. Zij moeten daar voor wel flink investeren in dichte stalvloeren. Schuiven of mestrobots voeren de koeienpoep af naar een kleine mestkelder. De uitstoot van methaan op het boerenbedrijf gaat daardoor meteen al met een kwart naar beneden. De uitstoot van ammoniak vermindert in de stallen zelfs met 40 procent. Een locatie voor de mestvergister in onze gemeente zorgt daarnaast ook voor een lage CO2- en stikstofuitstoot, daarom zoekt Colsen naar een locatie die dicht bij de boeren zit. Dat willen ze zelf ook meegeven aan Henri Bontenbal tijdens het werkbezoek a.s. vrijdag in Terhole.

Het CDA Hulst ziet de meerwaarde van een mestvergister in onze gemeente, echter begrijpen we ook de bezwaren van de gemeente (o.a. met bestemmingsplannen, omgevingsverguning en een goede ontsluiting). De Hulsterse Christendemocraten stellen voor dat het college met experts (zoals Colsen) en veehouders in gesprek gaat om naar een passende locatie te zoeken. Zo kunnen we de boeren, het klimaat en onze innovatieve ondernemer(s) in onze gemeente ondersteunen. Iets wat het college naar mening van het CDA van harte zal onderschrijven.

Bontenbal gaat ’s avonds graag met u in gesprek in Hulst
In de avond is er vanaf 19:30 uur (inloop vanaf 19:00 uur) een openbare bijeenkomst (ook voor niet leden) in Den Dullaert in Hulst. Na een inleiding van Henri Bontenbal is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen aan de politiek leider van het CDA. Aanmelden is niet nodig, maar het is natuurlijk altijd goed om te laten weten dat je komt! Neem gerust familie, vrienden en/ of buren mee.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.