15 mei 2024

Het CDA Hulst wil dat het oude gemeentehuis van Sint Jansteen een monument wordt

Het CDA Hulst wil dat het oude gemeentehuis van Sint Jansteen een monument wordt, maar zo makkelijk is dat niet.

Wat te doen met het voormalige gemeentehuis van Sint Jansteen? Het gebouw in de Hoofdstaat is wel eens in betere staat geweest. Het CDA in Hulst vindt het tijd voor actie.

Het pand uit 1790 heeft alle grandeur van een gemeentehuis. Hoge ramen, stijlvolle trap naar de voordeur en een karakteristiek torentje. Maar wie beter kijkt, ziet enkele mankementen. De houten galmgaten hebben hun beste tijd gehad en een verse lik verf op de buitenmuren is ook niet overbodig. Inwoners van Sint Jansteen maken zich al langer zorgen om het gemeentehuis, dat in 1790 door de familie Van Hoogendorp is gebouwd als rechtsgebouw. Het pand lijkt alle kenmerken van een Rijksmonument te hebben. Toch heeft het die status niet. Onterecht, vindt het CDA Hulst.

Sinds Sint Jansteen na de gemeentelijke herindeling van 1970 bij Hulst hoort, is het gemeentehuis een woning. Recent stond het te koop. Volgens de website van de makelaar is het gemeentehuis inmiddels verkocht. Het makelaarskantoor rept over een keur aan mogelijkheden voor het pand. Een bed & breakfast, of een stijlvolle horeca- of detailhandel, een kantoor of praktijk, het kan allemaal worden toegevoegd aan het huis.

Het CDA vindt het vooral belangrijk dat het pand, gezien de historische, culturele en architectonische waarde, een Rijksmonument wordt. Het college van burgemeester en wethouders van Hulst zou daar werk van moeten maken. Raadslid Karel Martinet vroeg er onlangs aandacht voor tijdens een gemeenteraadsvergadering.

Pand aandragen als Rijksmonument kan niet zomaar
Een gebouw zomaar uitroepen tot monument kan echter niet. Wethouder Gino Depauw weet dat de situatie gevoelig ligt in Sint Jansteen. ,,Maar wij zijn niet de instantie die zomaar gebouwen kan aandragen als Rijksmonument.” Een bijkomend probleem is dat de pandeigenaar het er ook mee eens moet zijn. ,,Als je van een bestaand gebouw een Rijksmonument maakt, maak je misschien aanspraak op subsidie, maar je krijgt ook een hele berg beperkingen. Daar zit niet iedere eigenaar op te wachten.”

Oudheidkundige Kring De Vier Ambachten heeft onlangs ook geschreven dat het voormalig gemeentehuis de status van Rijksmonument verdient, vanwege de bijzondere architectuur. Het gebouw is volgens de Oudheidkundige Kring uniek in zijn soort.

Een paar jaar geleden riep ook het Cuypersgenootschap op tot een betere bescherming van bekende, karakteristieke bouwwerken in de gemeente Hulst, waaronder het voormalige gemeentehuis. De protestantse kerk aan de Houtmarkt in Hulst, het oude gemeentehuis van Clinge en de luchtwachttoren in Nieuw Namen horen volgens het genootschap, dat zich landelijk inspant voor behoud van oude gebouwen, eveneens op die lijst.

Bron: https://www.pzc.nl/hulst/cda-wil-dat-oud-gemeentehuis-sint-jansteen-monument-wordt-maar-zo-makkelijk-is-dat-niet~a60aedba/

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.