Meer woningen in onze kleine kernen
Meer woningen in onze kleine kernen. In de commissie Ruimte werd afgelopen week de Zeeuwse Woondeal besproken. Het CDA Hulst heeft tijdens deze commissie extra aandacht gevraagd voor het bouwen in de kleine kernen.
Om de leefbaarheid in onze kleine kernen te waarborgen is het van belang dat er voldoende woningen worden bijgebouwd. Vorig jaar heeft het CDA Hulst daarom een eigen bouw- en woonvisie voor de gemeente Hulst ontwikkeld. Deze visie is een verlengstuk van ons verkiezingsprogramma specifiek gericht op de woningmarkt in de gemeente Hulst.
Een paar belangrijke speerpunten uit onze bouw- en woonvisie zijn:
● Het CDA is van mening dat iedere kern de komende jaren met 5% ten opzichte van het huidige aantal woningen moet kunnen groeien.
● Wij kiezen voor een duidelijk nieuwbouwbeleid: 1 op de 3 woningen zijn voor starters, 1 op de 3 woningen zijn voor senioren.
● Inzetten op verduurzaming tenzij niet te betalen.
In de Zeeuwse Woondeal wordt net als in CDA Hulst bouw- en woonvisie nadrukkelijk aandacht besteed aan leefbare kernen. Ondanks dat er aandacht wordt besteed valt het ons op dat in Terhole maar 1 huis en Lamswaarde maar 8 huizen gebouwd gaan worden, terwijl het bekend is dat juist “aanwas van jonge gezinnen in kleine kernen” essentieel zijn voor het behoud van de leefbaarheid. Daarom heeft het CDA Hulst het college gevraagd hoe zij ervoor gaan zorgen dat in alle kernen altijd enkele bouwmogelijkheden blijven bestaan, zodat iedereen altijd de keuze kan maken om zich in een kern te vestigen.
Waar wij als CDA Hulst blij van worden is dat in de Zeeuwse Woondeal ook nadrukkelijk aandacht besteed is aan het bouwen van voldoende starterswoningen. Deze moeten echter wel ook betaalbaar zijn voor onze startende jongeren. Het CDA Hulst heeft geconstateerd dat er nu op Vogelwaarde woningen van 350.000 euro op de markt gebracht worden als starterswoning, terwijl onze starters die bedragen verreweg niet kunnen lenen. We hebben daarom enkele vragen aan het college van Hulst gesteld over starters in onze gemeente
● Hoeveel starters hebben er in 2022 gebruikgemaakt van de starterslening?
● Hoe en waar gaat het college verspreid over de gemeente tientallen starterswoningen bouwen in de prijsklasse van 200.000-300.000 euro?
Naast de nieuwbouw starterswoningen is het ook belangrijk om starters te motiveren bestaande woningen op te knappen. We vragen daarom aan het college van Hulst om een renovatieloket op te richten om starters te ondersteunen in de aanvraag van subsidies om op deze manier oudere woningen te kunnen opknappen.