Arnemuiden
Aanspreekpunt
Krijnie Hoek - [email protected]
Op de grens van Walcheren en Zuid-Beveland ligt Arnemuiden, een karakteristiek vissersplaatsje met een indrukwekkend maritiem verleden. Kenmerkend voor Arnemuiden is de hechte dorpscultuur. Ook kent Arnemuiden voor een stadje van beperkte omvang een goed voorzieningenniveau en relatief veel trekpleisters. Zo zijn er een supermarkt, station, openluchtzwembad Julianabad, hotel Veerse Meer, Historisch Museum Arnemuiden, vliegveld Midden-Zeeland, jachthaven Oranjeplaat, Historische scheepswerf C.A. Meerman, campings De Witte Raaf en Oranjepolder en een bed en breakfast. Bewoners en bezoekers kunnen bovendien in de nabije omgeving uitstekend terecht voor recreatie op het Veerse Meer en in de omliggende natuur.
Vandaag de dag is het stadje, Willem van Oranje verleende op 9 maart 1574 stadsrechten, omgeven met weilanden. Een sterk contrast met de tijd dat de Arne een brede zeearm was waarover en de schepen af- en aanvoeren naar de haven. Arnemuiden was in de 15e en 16e eeuw een belangrijk handelscentrum dat floreerde dankzij handel en scheepvaart.
De ligging aan open water kwam ten einde nadat de Arne verzandde en de afdamming van het Veerse Gat in 1960 als onderdeel van de Deltawerken. Een direct gevolg van de Watersnoodramp van 1953. De grote handelsschepen zochten hun heil elders en de Arnemuidse vissersvloot vertrok richting Vlissingen en Veere. Maar Arnemuiden ervaart nog altijd de binding met het water. Daarom wordt nu met behulp van Europese subsidie een plan ontwikkelt om de link met het maritieme verleden te versterken en daarnaast de leefbaarheid te behouden.
Het gehucht Kleverskerke is in 1857 bij Arnemuiden gevoegd vanwege de zeer beperkte omvang. Het dorpje, dat nog geen honderd inwoners telt, is in 1997 onderdeel geworden van de gemeente Middelburg