17 mei 2024

Als je overal even snel mag rijden, maakt het niet meer uit welke weg je kiest!

Vrijdag 17 mei - MIDDELBURG - Tijdens de commissie ruimte is gesproken over het verlagen van de maximumsnelheden op diverse wegen in Zeeland. Een van de voorgestelde wijzigingen is de maximumsnelheid te verlagen naar 80 km/u tussen Rilland en Tholen maar op de Oesterdam blijft het vooralsnog 100 km/u, aldus gedeputeerde Harry van der Maas. 

Het voorstel is met gemengde reacties ontvangen in de Provinciale Staten. Er zijn veel vragen bij het voornemen om op tientallen wegen de snelheid van 80 naar 60 km/u te verlagen. De provincie en het waterschap hebben een uitgebreide analyse uitgevoerd om te bepalen op welke wegen de snelheid omlaag moet. Echter, Van der Maas is niet blij dat dit plan nu al openbaar is gemaakt door het waterschap, zonder dat hij hiervan op de hoogte was. 

Het belangrijkste argument om de snelheid aan te passen is verkeersveiligheid. Sommige politieke partijen vrezen echter dat een verlaging juist tot onveiligere situaties zal leiden. ,,Als je overal even snel mag rijden, maakt het niet meer uit welke weg je kiest,” vreest Statenlid Rinus van 't Westeinde. Hij voorziet een toename van sluipverkeer door de polder met alle gevolgen van dien. ,,Laat stroomwegen stroomwegen blijven!”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.