CDA bezorgd over sluiting buurtsupers
Donderdag 26 januari - BORSSELE - De CDA Statenfractie Zeeland heeft vernomen dat de buurtsuper in Borssele gaat sluiten. Vorig jaar stond in de PZC al het artikel met de veelzeggende titel ‘Als de super omvalt, wordt Borssele in zijn hart geraakt.’ Het CDA hoort bovendien dat meerdere supermarkten in Zeeuwse dorpen het zwaar hebben. Statenleden Rinus van 't Westeinde en Jeffrey Oudeman hebben vragen gesteld.
In Zeeland bestaan meerdere vormen van supermarkten waarbij meerdere diensten dan alleen voedselvoorziening worden gefaciliteerd. Denk aan een loket voor pakketdiensten, diensten voor PostNL en/of banken, enzovoorts. Vaak vervullen deze winkels een belangrijke rol in het dorp. Hoofdzakelijk om te voorzien in de dagelijkse voorzieningen maar tevens als ontmoetingsplek voor (in het bijzonder) oudere inwoners. Door meerdere oorzaken staan ze nu onder druk, waaronder een stijging van energiekosten, concurrentie van bezorgdiensten, duurder wordende producten en daardoor minder betrokkenheid van inwoners bij de winkel.
Het CDA ziet in dat niet elke voorziening overal kan zijn, zoals ook in elk dorp niet meer een school is. Echter, voor de leefbaarheid van ons Zeeuwse platteland kan het verdwijnen van de levendige kern van dorpen een groot probleem worden. Wij hebben daarom de volgende vragen aan het College van Gedeputeerde Staten (GS):
- In hoeverre ziet GS de sluiting van buurtsupers ook als een probleem?
- Wil GS in gesprek gaan met gemeenten in hoeverre gezamenlijk opgetrokken kan worden in het aanpakken van dit probleem?
- Als energiekosten de spreekwoordelijke druppel zijn, is het mogelijk daar een overbrugging voor te organiseren? Of zijn er vanuit het Zeeuws Energieakkoord mogelijkheden om specifiek hulp te bieden?
- Is het mogelijk een congres over thema “leefbaarheid van het Zeeuwse platteland” te organiseren, waarbij het mogelijk bundelen van voorzieningen aan de orde kan komen? En waar ideeën om te kunnen anticiperen verzameld worden?
- In hoeverre is het mogelijk ook na te denken over andersoortige voorzieningen die voor invulling van de leefbaarheid kunnen zorgen?
- In hoeverre is het mogelijk om een Europees programma als LEADER hiervoor in te zetten?