24 januari 2019

Écht iedereen naar de stembus krijgen: hoe doen we dat?

Donderdag 24 januari 2019 - GOES - Afgelopen donderdag 24 januari bezocht lijsttrekker Jo-Annes de Bat de Koninklijke Visio te Goes. Het expertisecentrum is gespecialiseerd in visuele beperkingen en gaf een kijkje in het leven van een slechtziend persoon. De Bat wil aandacht vragen voor het toegankelijk stemmen in de provincie.

Samen met André van der Reest, wethouder van Goes, is er even geleefd als een cliënt. Bewapend met een speciale bril en taststok werden de heren door het gebouw geleid. Vervolgens werd een korte cursus in braille gegeven. Tenslotte is er gesproken over toegankelijk stemmen.

Het zelfstandig stemmen is voor blinden of slechtzienden niet altijd mogelijk. Er moet een partner of vertrouwenspersoon mee, waardoor het stemgeheim niet in ere gehouden kan worden. Het plaatsen van een goede lamp bij de kieslijst kan al voor verbetering zorgen, aldus het centrum. In sommige provincies zijn er stemmallen aanwezig – hierdoor kunnen visueel beperkte personen volledig zelfstandig stemmen.

Jo-Annes de Bat vindt dat in Zeeland ook een stemmal beschikbaar moet zijn. “Ik zou het hoofdstembureau, in samenwerking met de provincie, willen oproepen om met een mobiele stemmal te komen die op 20 maart op verschillende plekken in Zeeland beschikbaar kan zijn.”

 

De lijsttrekker van het CDA begint met een stap in de goede richting. Aan een cliënt van Visio wordt het verkiezingsprogramma 2019 - 2022 in braille uitgereikt.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.