Over de Zeeuwse natuur
Maandag 21 augustus - ZEELAND - Zeeland staat bekend om heel veel zaken. Zodra je ergens vertelt dat je uit Zeeland komt gaat het al snel over de stranden, de prachtige steden en ons lekkere eten. Maar zeker ook wordt het vaak de rust, ruimte en de Zeeuwse natuur genoemd. Zowel toeristen als Zeeuwen zelf genieten daarvan. De afgelopen jaren is daar dan ook terecht heel veel in geïnvesteerd.
Investeringen in nieuwe natuur & agrarisch natuurbeheer
Denk daarbij aan de ontwikkeling van nieuwe natuur. Middels een samenwerking met het Rijk is sinds 2012 ongeveer 1000 hectare aan nieuwe natuur aangelegd. Vooral door bestaande natuur met elkaar te verbinden en op plekken waar landbouwgrond minder goed was natuur te ontwikkelen. Daarnaast is er veel gedaan aan het zogenaamde agrarische natuurbeheer. Steeds meer agrariërs werken in goede harmonie met de natuur en investeren daar in. Bekend zijn de bloemenranden, maar ook wordt geïnvesteerd in meer biodiversiteit met andere manieren van werken, andere soorten en het meer benutten van natuurlijke materialen.
En niet vergeten mag worden dat ook het onderhoud van nieuwe natuur zeer stevig is opgepakt. We hebben veel grotere gebieden. Denk aan de kust waar aan de stranden vast prachtige gebieden zijn ontstaan. Of aan alle andere gebieden die door de verschillende organisaties worden onderhouden. Loop 2 kilometer je dorp of stad uit en je staat in een zo’n gebied.
Gebrek aan zoet water grootste probleem
Als je alles optelt dat hebben we in Zeeland bijna 30.000 hectare natuur in het Natuurnetwerk Zeeland. Daarnaast zijn er nog vele hectares aan N2000-gebieden, waar ook de Ooster- en Westerschelde ondervallen. Het is dan ook een onterecht en niet te onderbouwen frame dat de Zeeuwse natuur er slecht voor staat. Bepaalde soorten staan onder druk. Bepaalde gebieden hebben het zwaar. Met hele verschillende oorzaken, waarbij de hydrologie (gebrek aan zoet water) vaak het grootste probleem is. Maar op heel veel plekken is de natuur in prima staat, staan er veel soorten planten en zijn allerlei dierensoorten te vinden.
Het is een onterecht frame dat het provinciebestuur geen prioriteit geeft aan natuur.
In het collegeprogramma wordt juist de waarde van de natuur benoemd. Heel concreet wordt aangegeven hoe we de bestaande natuur kunnen en moeten versterken, wat daar de rol van iedereen in kan zijn. Vele miljoenen blijven jaarlijks beschikbaar voor de natuurorganisaties (denk aan Het Zeeuwse Landschap, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer). Er wordt aangekondigd dat we het agrarisch natuurbeheer willen versterken. Ook daar wordt nu al tonnen in geïnvesteerd.
Wel wordt gesteld dat we vooral willen investeren in die versterking en dat de aanleg van nog meer nieuwe natuur geen prioriteit heeft. Kiezen voor een goede basis dus en tegelijk ook de afweging dat de goede landbouwgrond in Zeeland nodig is voor voedselproductie. Dat lijkt ons een gezonde afweging, die bovendien kan rekenen op draagvlak bij veel Zeeuwen.