24 mei 2024

Senioren CDA Zeeland op bezoek bij Zeeland Veilig Zone

Vrijdag 24 mei - OOSTBURG - Op uitnodiging van het platform CDA Senioren Zeeland organiseerde de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) een informatieve bijeenkomst op de Brandweerpost Stampershoek in Oostburg. Op 21 mei kwamen dertig senioren bijeen om te leren over de organisatie en taken van de VRZ.

De dag begon met een lunch verzorgd door Dethon, een organisatie die werk biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De lunch was onderdeel van een pilot voor een nieuwe leerlijn in catering, waar de aanwezigen positief op reageerden.

Na de lunch verhuisde de groep naar de brandweerpost, waar Patrick Simpelaar, teamleider risicobeheersing en vice-voorzitter van CDA-Zeeland, de bezoekers welkom heette. Hij benadrukte het belang van zelfredzaamheid, vooral voor ouderen die langer thuis wonen, en de uitdagingen die de energietransitie met zich meebrengt.

Johan Koppejan, specialist risicobeheersing, presenteerde de organisatie van de VRZ. Hij schetste de evolutie van lokale brandweerdiensten naar de huidige regionale veiligheidsregio's. De VRZ, bestaande uit 1250 vrijwillige brandweerlieden, richt zich op brandpreventie en -bestrijding, crisisbeheersing en risicomanagement. Hij legde uit dat tijdens een brandalarm de eerste 15 minuten cruciaal zijn en bewoners zelf verantwoordelijk moeten zijn voor hun veiligheid.

Jan Willem Vermeulen behandelde de taak van brandonderzoek binnen de VRZ, waarbij de oorzaken van branden worden onderzocht om beter inzicht te krijgen en bewustwording te vergroten. Hij gaf praktische adviezen over brandveiligheid, zoals het vermijden van het 's nachts opladen van apparaten.

De middag werd afgesloten met een rondleiding door de Zeeland Veiligzone, waar gevaarlijke situaties in huis werden gedemonstreerd. De VRZ heeft plannen om deze tentoonstellingsruimte verder te ontwikkelen tot een Risk Factory.

Krijnie Hoek, voorzitter van het platform CDA Senioren Zeeland, bedankte de VRZ voor de informatieve en geslaagde bijeenkomst. De middag eindigde met een kleine attentie als blijk van waardering.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.