21 juni 2024

Van de Swaluw: transparantie en daadkracht in het bestuur

Vrijdag 21 juni - MIDDELBURG - Vandaag heeft burgercommissielid Anne van de Swaluw namens CDA Zeeland belangrijke punten naar voren gebracht in de Commissie Bestuur. Hieronder volgt een overzicht van haar bijdragen en de vragen die zij stelde tijdens de vergadering.

Conceptbegroting IPO / BIJ12

Anne van de Swaluw uitte haar zorgen over de uitdijende conceptbegroting van het Interprovinciaal Overleg (IPO) en BIJ12 voor de periode 2025-2027. Ze wees op de vele onzekerheden, zoals de Nationale Programma’s Landelijk Gebied (NPLG’s), de legalisatie van PAS-melders en de variërende kosten voor nieuwe subsidietoetsingsregels voor natuurbeheer. Van de Swaluw vroeg zich af of deze onzekerheden invloed zouden hebben op de begroting van de provincie zelf. Ze sloot zich aan bij de zorgen van Gedeputeerde Staten en drong erop aan dat bij de definitieve begroting oplossingen gevonden worden om de taken en doelstellingen binnen de oorspronkelijke meerjarenbegroting te realiseren.

Voorjaarsnota en Jaarverslagen IPO / BIJ12

Van de Swaluw was tevreden over het feit dat BIJ12 de doelstellingen had gehaald en geld had overgehouden. Ze stelde echter vragen over hoe dit zich verhoudt tot de eerdere onderuitputting in de najaarsnota en de niet-sluitende conceptbegroting voor 2025. Ze vroeg ook of de nieuwe taakstellingen vanuit het Rijk, zoals het informatiepunt stikstof en de aanpak van piekbelasting, nog steeds in het belang van de provincies zijn, en wat de risico’s zijn van het ontbreken van structurele vergoedingen of subsidies hiervoor.

Vragen vreemd aan de orde van de dag

Naar aanleiding van een krantenartikel over statushouders stelde Van de Swaluw drie vragen aan de gedeputeerde:

  1. Wanneer zal de gedeputeerde ingrijpen of helpen bij gemeenten die achterblijven bij het regelen van woonruimte voor statushouders?
  2. Zijn er naast doorstroomlocaties andere opties om de gemeenten te helpen?
  3. Wanneer kunnen we een plan verwachten en worden Provinciale Staten hierover geïnformeerd?

Zwinstreek

Van de Swaluw sprak steun uit voor het initiatief in de Zwinstreek en benadrukte het belang van slagkracht voor het verkrijgen van nationale en Europese subsidies. Ze verzocht om op de hoogte gehouden te worden van de voortgang.

Met deze bijdragen blijft CDA Zeeland zich inzetten voor transparantie en daadkracht in het provinciaal bestuur.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.