Verzakking Zandkreeksluis ernstige zaak die onmiddellijke aandacht vereist
Dinsdag 3 september - ZEELAND - De Statenleden J.A. Rottier (SGP), A.M. Dees – de Vries (BBB), M.J.A. Reinders – Stijnman (VVD) en A.J. Geluk (CDA) hebben vragen gesteld aan het College van Gedeputeerde Staten over de recent ontdekte verzakking van de Zandkreeksluis. Deze kwestie werd op 2 september 2024 breed uitgemeten in de media, waarbij de PZC meldde dat binnenvaartschippers grote zorgen hebben over de situatie.
Volgens Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) is de verzakking geen op zichzelf staand probleem, maar het resultaat van tien jaar achterstallig onderhoud. Dit heeft geleid tot aanzienlijke bezorgdheid over mogelijke hinder voor de beroepsvaart.
Standpunt CDA Zeeland:
Het CDA Zeeland is van mening dat de verzakking van de Zandkreeksluis een ernstige zaak is die onmiddellijke aandacht vereist. Wij maken ons zorgen over de gevolgen voor de binnenvaart en de impact op de bereikbaarheid van onze regio. Het CDA vindt dat er snel en adequaat actie moet worden ondernomen om verdere problemen te voorkomen en om de hinder voor zowel weg- als scheepvaartverkeer te minimaliseren.
De vragen
Vragen ingevolge artikel 44 Reglement van Orde aan het College van Gedeputeerde Staten door de Statenleden J.A. Rottier (SGP), A.M. Dees – de Vries (BBB), M.J.A. Reinders – Stijnman (VVD) en A.J. Geluk (CDA).
Op 2 september 2024 berichtte de PZC dat binnenvaartschippers zich grote zorgen maken1 om de onlangs ontdekte verzakking van de Zandkreeksluis2. Koninklijke Binnenvaart Nederland (KBN) geeft aan dat dit geen incident is, maar dat er al tien jaar problemen zijn met de Zandkreeksluis als gevolg van jarenlang achterstallig onderhoud. Men vreest grote hinder voor de beroepsvaart.
Naar aanleiding van deze berichtgeving hebben wij onderstaande vragen.
1. Is het college bekend met de verzakking van de Zandkreeksluis?
2. Deelt het college de zorgen zoals door KBN is verwoord?
3. Er wordt gesproken over tien jaar problemen vanwege achterstallig onderhoud. Zijn deze problemen bij de provincie bekend en zo ja, welke acties neemt het college hierop richting Rijkswaterstaat (RWS)?
4. De verzakking is in mei ontdekt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden aan de Oosterscheldekant van de Zandkreeksluis. Waren dit reguliere/geplande werkzaamheden van RWS in het kader van asset management of is de verzakking ‘bij toeval’ ontdekt?
5. Welke impact heeft het herstellen van deze verzakking op zowel het wegverkeer als het scheepsverkeer?
6. Hoe lang duurt deze impact en op welke wijze wordt de hinder beperkt?
7. Hoeveel vaartuigbewegingen ondervinden hinder van deze situatie?
8. Maakt RWS een impactanalyse voor de verschillende sectoren die hinder ondervinden?
9. Hoe wordt tijdens de onderzoeksfase en later tijdens de werkzaamheden op de ingestelde omleiding de doorgang van (groot) landbouwverkeer gewaarborgd?
10. Hoe wordt hierbij rekening gehouden met de veiligheid van fietsers?
11. Wie is verantwoordelijk voor de communicatie ten aanzien van de eventuele beperkte doorgang voor landbouwverkeer?
12. Hoe wordt zorg gedragen dat deze informatie terecht komt bij de weggebruikers?
Hoogachtend namens de Statenfracties van de SGP, BBB, VVD en CDA.
J.A. (Hans) Rottier, SGP
A.M. (Antje) Dees – de Vries, BBB
M.J.A. (Marianne) Reinders – Stijnman, VVD
A.J. (Anton) Geluk, CDA
Foto @ Rijkswaterstaat