Algemene politieke beschouwingen CDA Gemeente Noord-Beveland 2025
Deze raadsperiode is het de derde keer dat we de algemene beschouwingen mogen uitspreken. Dit is een mooi moment om de balans op te maken van wat we hebben bereikt en wat we nog willen bereiken in het laatste jaar van deze bestuursperiode. Een mooie leidraad is ons raadspuntenprogramma.
De zes hoofdthema’s in ons raadspuntenprogramma zijn:
- Betaalbaar wonen
- Ruimhartige zorg en ondersteuning
- Verduurzaming en energiestrategie
- Betrekken van de burgers
- Mobiliteit en fietsnetwerk
- Stimuleren ondernemerschap
Betaalbaar wonen
Op het gebied van woningbouw hadden we als raad ferme voornemens met het realiseren van 200 extra nieuwbouw woningen. Deze 200 hebben we al bijna bereikt, maar de krapte op de woningmarkt blijft, met name bij de senioren die kleiner willen gaan wonen en bij onze eigen starters. Wat het CDA betreft zetten we de succesvolle projecten voort zoals in de Nieuwstraat op Kamperland en de nieuwe wijk bij Colijnsplaat die wordt gebouwd en kopiëren we dit naar andere kernen. Hier is ook ruimte voor starters en senioren.
Hoe staat het met het aantal opgeleverde nieuwbouw woningen en welke projecten worden er nog deze raadsperiode afgerond met name in de categorie voor senioren en starters.
Naast het zorgen voor voldoende woningbouw, wil het CDA ook aandacht vragen voor het groenbeheer in de kernen. Hierover zijn vanuit onze inwoners veel klachten. We begrijpen dat we het met minder chemische bestrijdingsmiddelen moeten doen, maar dat wil niet zeggen dat we het groen overal maar zijn gang kunnen laten gaan. Op pagina 79 van de programma begroting lezen we dat er minder dan 2% achterstand is op het groenbeheer, dus rijst bij ons de vraag of niveau B binnen de kernen wel het gewenste niveau is dat we nastreven. In gemeenten om ons heen ziet de buitenruimte er vaak beter uit. Dit voorkomt ook verrommeling en vandalisme.
Wat zijn de mogelijkheden om bijvoorbeeld niveau B+ of zelfs niveau A na te streven.
In de stukken zien we ook dat we de oude pastorie in Wissenkerke willen gaan aanpakken, dat is wat het CDA betreft een plan om morgen mee te beginnen. Nu is het gevaarlijk, is het aan de achterzijde geen zicht en we hebben mooie ideeën voorbij zien komen voor een mogelijke invulling.
Ruimhartige zorg en ondersteuning
In het sociaal domein is het blijven communiceren over de regelingen die er zijn erg belangrijk. Het doet ons ook deugd dat we zien dat dit op allerlei manieren wordt gedaan. Elke inwoner moet mee kunnen doen en gebruik kunnen maken van de regelingen en zorg die er voor hen is.
We denken hierbij aan de zorgkant, maar ook aan ons ruimhartige declaratiefonds voor minder draagkrachtige inwoners. Het sociaal loket vervult hier een belangrijke taak, hier kunnen onze inwoners laagdrempelig terecht doormiddel van direct contact. Vaak kunnen vragen of problemen direct worden opgepakt en anders wordt er samen met de inwoners gekeken naar de andere mogelijkheden. Dit werkt echt erg goed, als CDA willen we een compliment maken aan ons sociaal loket.
Verduurzaming en energiestrategie
Om de energietransitie voor iedereen haalbaar en betaalbaar te maken hebben we in het raadspunten programma enkele actiepunten opgenomen. We zouden onder andere de huidige energielabels van de woningen in kaart brengen om zo gericht maatregelen aan te kunnen bieden aan onze inwoners die het zelf niet kunnen betalen, maar wel het hardst nodig hebben. Wat is hiervan de status?
Om iedereen mee te laten doen, zouden we ook het duurzaamheidsfonds uitbreiden om maatregelen te kunnen voorfinancieren. Landelijk is er al een warmtefonds dat ook de financieringen laagdrempelig en naar draagkracht op zich neemt. Is het een idee om het warmtefonds meer aandacht te geven in plaats van zelf wat op te zetten.
Betrekken van de burgers
We hebben uitgesproken dat we onze inwoners meer willen betrekken bij de plan- en besluitvorming. We zien dat er op grotere plannen meer en vroegtijdig wordt geparticipeerd en dat ook onze dorpsraden een prominentere plek krijgen in de planvorming. Het is niet altijd de snelste manier om een plan te realiseren, maar we zien als CDA wel dat vroegtijdig de partijen mee laten denken, later in het proces een hoop misverstanden wegneemt en dat er breed gedragen plannen ontstaan.
We zouden deze periode ook de succesvolle “rondom plannen” verder uitwerken voor Kats en Geersdijk. Hoe staat het hiermee?
Mobiliteit en fietsnetwerk
Als CDA zijn we er trots op dat we dé fietsgemeente van Nederland zijn, het is dan ook zaak om het fietsnetwerk op niveau te houden. Mooi voorbeeld is het verbeterde fietspad richting de zandkreekbrug, dit is een veel gebruikte route en die was echt te smal en daardoor gevaarlijk. Kan dit fietspad in samenwerking met het waterschap eventueel buitendijks worden doorgetrokken tot Camping de Zandkreek richting Kortgene, mede omdat hier ook veel landbouwverkeer rijdt.
Als CDA hebben we meerdere malen gevraagd om een inventarisatie van de overige te smalle fietspaden zoals tussen het Geersdijkse kaaitje en Kortgene, als we de knelpunten in beeld hebben kunnen we samen met het waterschap werken aan een verbetering van het mooie fietsnetwerk. Het fietspad van Wissenkerke naar Kamperland verdient ook een update, hier liggen erg veel hobbels en kuilen.
Door goede vrijliggende fietspaden en landbouwroutes wordt het ook veiliger voor onze fietsers, liggen er nog nieuwe routes in het verschiet?
Deze periode zouden we ook samen met het waterschap het vrijliggende fietspad Banjaard – Kamperland verder uitwerken. Als CDA dachten we dat dit betekende realiseren, we horen graag wat de status is.
Stimuleren ondernemerschap
We hebben aangegeven in ons raadspuntenprogramma dat we jonge ondernemers extra willen ondersteunen op Noord-Beveland, we creëren als gemeente daarnaast een goed vestigingsklimaat voor start-ups. Hoe staat het hiermee, zijn er al succesvolle voorbeelden?
Onze bedrijventerreinen zijn bijna vol, we horen van ondernemers die wachten op uitgifte van de gronden van het reeds uitgebreide RIP in Kamperland. Wanneer is de ontwikkeling van het laatste deel van het RIP voorzien en wat zijn de mogelijkheden in de toekomst voor onze eigen lokale ondernemers als de bedrijventerreinen vol zijn?
Toeristische visie
We zijn bezig een breed gedragen toeristische visie op te stellen. Het idee is om vanuit de opgehaalde informatie van inwoners, ondernemers en andere stakeholders keuzes te maken wat we nog wel en wat we juist niet meer willen.
Als CDA zien we kansen om met de nieuwe toeristische visie vooral in te zetten op goed onderhoud van de buitenruimte in onze kernen, meer ruimte voor groen, veilige fietspaden en concrete afspraken over welke kant we op willen als Noord-Beveland. Zo komt er duidelijkheid voor de recreatieve ondernemers en voor onze inwoners.
Onderwijs en sport
We zijn als CDA blij met de initiatieven op onze basisscholen door het opzetten van een kleinschalige bibliotheek voor de kinderen, hier wordt veel gebruik van gemaakt.
Daarnaast zien we dat de bibliobus erg in trek is bij onze inwoners, niet alleen voor het lenen van boeken, maar ook voor digitale hulp en OV-chip en PostNL verkooppunt. Mooi dat we in deze voorziening blijven investeren voor onze inwoners.
OP het gebied van sport, willen we als CDA dat met name wordt ingezet op versterken wat we al hebben. De verenigingen en clubs moeten we koesteren en waar nodig ondersteunen, zodat onze inwoners hier laagdrempelig gebruik van kunnen maken. We zien als CDA het liefst dat de voorzieningen op zo veel mogelijk kernen beschikbaar blijven, in plaats van er voor te kiezen dat alles wordt gecentreerd.
Centraliseren van sport verenigingen is misschien gemakkelijker en goedkoper, maar de bereikbaarheid wordt er dan niet beter op.
De begroting
Het begrotingsvoorstel vanuit het College om onze eigen inwoners te ontzien en de toeristenbelasting verder te verhogen, past wat het CDA betreft goed in het huidige tijdsbeeld. Als we onze eigen inwoners kunnen ontzien en onze toeristen niet extreem op kosten jagen, wordt de balans en waardering voor elkaar op ons eiland daar ook beter van.
Als CDA zien we graag dat we als gemeenteraad veel samen op trekken in lastige dossiers. Verschillen van politieke opvatting kan, maar de discussie voeren we op de inhoud, niet op de persoon. Ik hoop dat dat we dit ook blijven doen.
Onze dank willen we uitspreken naar de ambtenaren die vaak op de achtergrond erg veel voorbereiding en ondersteuning bieden aan de gemeenteraad. Ook dank aan ons College, onze griffier, de burgemeester en de collega’s in de raad.
Samen doen we het nog niet zo verkeerd.
Fractie CDA Noord-Beveland
Johan Sandee