12 november 2020

Begroting 2021

Tholen heeft net als veel andere gemeenten te maken met stijgende budgetten op het gebied van Jeugdhulp en WMO. Belangrijke oorzaak van de tekorten is de toenemende vraag naar Jeugdhulp en WMO-ondersteuning. Deze toenemende vraag kan de komende jaren niet meer bekostigd worden met de huidige middelen. De bijdragen die de gemeente op dit moment vanuit het Rijk ontvangt, zijn niet voldoende om de toenemende vraag te compenseren.

Tholen is een gemeente waarin iedereen meetelt en meedoet. En dit moet ook zo blijven! Ook in de komende jaren moeten de activiteiten in het sociaal domein hier een bijdrage aan leveren. De kosten zijn alleen zo ver opgelopen, dat we met elkaar keuzes zullen moeten maken over wat er wel en wat er niet meer kan. Hoe zorgen we met elkaar voor de kwetsbare groep inwoners in onze gemeente en houden we daarnaast onze andere voorzieningen op peil? \

Het aantal cliënten bij WMO dat een maatwerkvoorziening Hulp in de Huishouding heeft toegewezen gekregen is opnieuw gestegen, naast het feit dat deze vorm van hulpverlening duurder is geworden.

Volgende week krijgen we eindelijk uitleg nadat we hier al meerdere jaren om verzoeken en aanwijzingen hoe we “grip krijgen op het sociale domein”. Onze fractie is erg benieuwd en wij zullen dit proces kritisch volgen.

Vanuit het Rijk krijgen we compensatie voor de volumegroei in de jeugdzorg, maar dit is niet structureel en onder de voorwaarde dat de gemeente zelf ook maatregelen neemt gericht op beheersing van de kosten jeugdzorg.

- Kan het college aangeven welke maatregelen er tot nu toe zijn getroffen?
- Onze fractie maakt zich zorgen over de verschillende projecten m.b.t. schoolmaatschappelijk werk  dat is afgerond omdat het niet succesvol was en nu weer een nieuwe project is opgestart voor de buurtpedagoog? Is dit bewezen effectief?

Laten we eerlijk zijn tegen elkaar. De vraag naar (jeugd)zorg en ondersteuning (vanuit WMO) is oneindig. En de beschikbare middelen zijn dat nooit. We moeten niet alleen maatregelen nemen om de kosten in jeugdzorg en WMO te beheersen.  We moeten ons ook de vraag durven te stellen of we niet teveel hulp en zorg zijn gaan verlenen?

Onze fractie  heeft nog steeds behoefte aan een  herziening en herijking van de beleidsregels  over het Sociaal Domein. We hopen dat we hier snel een begin mee te kunnen maken.

Naast onze zorgen op het sociale domein, hebben wij ook onze zorgen over de aanpak van de detailhandel in onze gemeente. Er lopen zoveel plannen naast en langs elkaar heen dat je haast kunt zeggen  ”we zien door de bomen het bos niet meer”.

Ook voor de wethouder was het vorige week niet duidelijk over welk plan er werd gesproken. Inmiddels is deze vraag netjes beantwoord, maar blijft er toch wel grote twijfel bestaan bij onze fractie over het nut van deze plannen en ook of het wel realistisch is?

Ook de winkeliers die wij spreken weten niet goed wat er wel en niet wordt opgepakt door de gemeente en wie er verantwoordelijk is.

Daarom vragen wij het college:

  • Wie pakt hier de regierol?

  • En hoe maken wie waarvoor verantwoordelijk?

Ook zijn wij positief gestemd over de verbinding die ontwikkeld wordt tussen Vestetuin en de Binnenstad:

  • Wel horen wij graag hoe dit  project wordt gefinancierd en of hiermee rekening wordt gehouden in de begroting?

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.