Beschouwing financieel perspectief
Het CDA staat voor sociaal, dienstbaar en groen. Zorgzaam voor elkaar, een schoner milieu, een verantwoord financieel beheer, burgerparticipatie en het opkomen voor het belang van het maatschappelijk middenveld: verenigingen, scholen, kerken, zorginstellingen en woningbouwverenigingen.
En dat alles vanuit een christelijk geïnspireerde grondslag, die zich laat leiden door hoop en optimisme.
Lees hier de beschouwing Financieel Perspectief.
'Een pessimist ziet in elke kans de moeilijkheden. Een optimist ziet in
elke moeilijkheid de kansen'. – Winston Churchill
Kansen
Gemeenten staan voor grote uitdagingen. Ook de Gemeente Veere, maar het college ziet de kans om de komende jaren flink te investeren in de leefbaarheid van de kernen. En dat zonder de belastingen extra te verhogen.
We vinden het belangrijk om te blijven investeren in de gemeente, zodat zij, ook in de toekomst aantrekkelijk blijft voor inwoners en toeristen. In het Financieel Perspectief hebben we oog voor de moeilijkheden, maar ook zeker voor de kansen.
Sociaal Domein
De kosten van het sociaal domein worden voor volgend jaar geraamd op het niveau van 2021. Wij vragen ons af hoe realistisch dit is: de uitvoering van de taken in het sociaal domein wordt steeds duurder. Met name de kosten voor de jeugdzorg stijgen sneller dan verwacht, de vraag naar hulp neemt toe en de kosten van de hulp stijgen.
Wij vragen ons af hoe dit komt: hoe zit de kostenopbouw in elkaar? Wat kost een behandeling en hoeveel subsidie krijgen wij daarvoor terug? Is dat bekend?
Er zijn gemeenten die alleen nog specialistische jeugdhulp verlenen aan zogenaamde “zwaardere” gevallen. En voor de lichtere gevallen investeren in het voorliggende veld. Er zijn gemeenten die alleen nog jeugdhulp inkopen die bewezen effectief is. Wij zeggen nu niet dat we ook die kant op moeten, maar wij vinden dat de problematiek goed moet worden geanalyseerd.
Volgens de rapportage van juni over het sociaal domein vindt nu samen met de Inkooporganisatie Jeugd Zeeland een verdiepingsslag op de analyse plaats. Wij kijken daar met belangstelling naar uit. Dan weten wij ook aan welke knoppen we eventueel kunnen draaien.
Parkeerbeleid
Het CDA vindt het invoeren van betaald parkeren langs de kust nodig om de dagtoerist ook te laten bijdragen aan de kosten van de toeristische infrastructuur en om de verkeersoverlast voor de inwoners te beperken. Zeker als het aantal toeristen de komende jaren nog eens fors toeneemt.
Daarnaast willen wij het gebruik van de fiets te stimuleren en vinden wij het belangrijk om geld vrij te maken voor het verbeteren van de voorzieningen in de kernen en daarmee het draagvlak voor het toerisme op peil te houden.
De eerste fase is afgerond. Maar wat ons betreft nog niet tot volle tevredenheid. Zo vinden wij het niet nodig dat inwoners die ’s avonds na 19.00 uur nog even naar strand gaan om te zwemmen, te wandelen of te sporten, tot 21.00 uur parkeergeld moeten betalen.
Wat ons betreft moeten alle D en E-parkeerterreinen langs de kust ‘s avonds na 19.00 gratis zijn. Datzelfde geldt voor het Maurits Bolwerk in Veere, er is na 19.00 uur geen toerist meer te vinden in Veere.
Gratis parkeerkaart
Verder vinden wij dat alle inwoners uit hetzelfde postcodegebied rond een kern waar betaald parkeren is in aanmerking moeten komen voor een gratis parkeerkaart. Ook vinden wij dat het tarief voor bezoek verlaagd moet worden of dat op zijn minst een aantal bezoeken gratis moet zijn.
Blijkens het Financieel Perspectief gaat het college de mogelijkheid van een gratis parkeerterrein in Zoutelande onderzoeken. Dat juichen wij toe. Werknemers van bedrijven, inwoners die bezoek ontvangen en inwoners die net buiten de kern wonen moeten hun auto ergens gratis kunnen parkeren. Een gratis parkeerterrein voorkomt bovendien de verdere verstening van de tuinen.
Het college stelt ook voor om een parkeerfonds in te stellen. Wij vinden het prima dat dit fonds niet alleen wordt gebruikt als buffer om jaarlijkse fluctuaties in de parkeeropbrengsten op te vangen, maar ook voor uitgaven voor de gehele toeristische infrastructuur.
Het doel van het op grotere schaal invoeren van het betaald parkeren is immers om ook de dagtoerist mee te laten betalen aan de toeristische voorzieningen in brede zin zoals bijvoorbeeld zandsuppleties en duinovergangen.
Leefbaarheid en toerisme
Vorig jaar werd ook op ons voorstel een motie aangenomen om in het belang van de leefbaarheid en het toerisme met hoge prioriteit een aantal projecten uit te voeren:
- de vorming van een zandsuppletiefonds
- de reconstructie van de Duinweg en Langedam in Zoutelande;
- het oplossen van de klimaatproblemen in mfa Zoutelande
- de reconstructie van het dorpsplein in Koudekerke
- de aanpak van de doorgaande route in Grijpskerke.
Wij zijn blij dat we nu in het Financieel Perspectief zien dat al deze projecten zijn of worden uitgevoerd. Ook de andere uitgaven die worden genoemd om de balans tussen leefbaarheid en toerisme te verbeteren steunen wij. Zoals gezegd zijn wij blij te zien dat het -ondanks de financieel onzekere tijden- lukt om fors te investeren in allerlei voorzieningen. Het toeristisch product wordt zo flink versterkt.
Maar vooral ook de investeringen in het maatschappelijk vastgoed draagt het CDA een warm hart toe: vijf nieuwe scholen, vier sportaccommodaties, vier dorpshuizen, een zwembad en sportvelden. Dit zorgt voor een mooi en goed leefklimaat. Op die manier blijft Veere aantrekkelijk voor jongeren.
Leefomgeving
Op het gebied van de duurzaamheid ligt er voor de gemeente voor de komende jaren een enorme inspanning. Klimaatverandering en de overgang naar een circulaire economie vereisen ingrijpende maatregelen.
De opgave is groot en vraagt veel actie. Daarom wordt er een duurzaamheidsfonds opgericht. Volgens het Financieel Perspectief wordt in 2022 en in 2023 een bedrag van €200.000,- in dit fonds gestort en vanaf 2024 jaarlijks €100.000, -.
Wij zijn blij dat het college onlangs heeft besloten om het winterkamperen bij minicampings als compensatiemaatregel voor de door de Corona gederfde inkomsten eenmalig te verlengen in de winterperiode 2021-2022. Maar wij willen ook graag een integrale evaluatie van het kampeerbeleid, zoals vorig jaar al werd beoogd.
Daarbij moet dan aandacht worden besteed aan het toestaan van bijvoorbeeld het gebruik van privé sanitair bij minicampings en van het jaarrond kunnen verhuren van vaste eenheden.
Veel voornemens uit het hoofdlijnenprogramma zijn uitgevoerd of in gang gezet. En dat waarderen wij. De druk op de financiële positie van de gemeente is weliswaar groot en er zijn veel uitdagingen. Maar met dit Financieel Perspectief is er ook volgend jaar ruimte voor investeringen in de leefbaarheid.
En dat zonder extra verhoging van de belastingen: we blijven een van de goedkoopste gemeenten van Zeeland.
Beschouwing financieel perspectief CDA Veere