Meer woningen, aandacht voor beheer openbare ruimte en oplossen verkeersknelpunten
Donderdag 9 november waren de algemene beschouwingen, het hoogtepunt van het politieke jaar, aangezien het over het zo goed mogelijk inzetten van onze belastingcenten gaat. Traditiegetrouw ontvingen de collegeleden uit handen van het CDA een kleine attentie aan het slot van zijn betoog. In het kader van behoedzaam begrotingsbeleid, en rentmeesterschap, was er dit jaar voor elk collegelid een groen CDA-spaarvarkentje.
In navolging van het CDA-initiatiefvoorstel Tiny Houses uit 2020, zijn onlangs, na veel aandringen vanuit deze partij, 91 woningen aan de Zaagmolen opgeleverd. Een versnelling en vermeerdering van de bouw van de broodnodige woningen in de hele gemeente is volgens van Gool hard nodig. Te vaak nog stranden plannen van inwoners, omdat innovatieve ideeen niet passen in de huidige regelgeving. De wethouder gaf na doorvragen van Van Gool aan, dat de grondhouding van onze ambtenaren bij bouwaanvragen voortaan is: ‘Ja, mits, in plaats van ‘nee, tenzij’.
Ook op groenbeheer en openbare ruimte wordt door het CDA keihard ingezet. Om op de lange termijn spaarzamer met het budget te kunnen omgaan, zou het college moeten inzetten op regelmatiger klein onderhoud, aldus Van Gool. Ook is een heldere en tijdige communicatie over onderhoud en werkzaamheden richting onze inwoners gewenst. De wethouder geeft aan dat we op zowel groenbeheer als de openbare ruimte verder en langer vooruit gekeken gaat worden. De voortgang van de beloofde aanplanting van 100.000 bomen wordt door het CDA nauwlettend in de gaten gehouden.
Lees hier de complete inbreng:
Voorzitter,
Allereerst wens ik namens het CDA Gert van den Ham beterschap. Hij heeft hard naar dit moment toegewerkt, en als je dan toe moet geven aan je gezondheid, dan valt dat zwaar. Sterkte Gert. Ook willen we het college succes wensen bij het dragen van de extra verantwoordelijkheden.
Over naar de begroting. Een groot compliment dat het college is geslaagd om het voorzieningenniveau te behouden en zelfs te verbeteren. Ook dat de begroting sluitend is, is een prestatie. Bij de start in 2022, waren er veel onzekerheden, over het gemeentefonds, jeugdzorg, energietransitie, stikstof en vluchtelingen en ga zo door. En ook de Omgevingswet is nu weer onzeker. Het rijk biedt nog geen perspectief, daarom is het goed dat wij zelf met elkaar naar de mid-term review in 2024 toewerken.
In 2024 bestaat onze gemeente ook nog eens 10 jaar. Dat is een feestelijk feit en daar mogen wij wat het CDA betreft bij stilstaan. Om die reden hebben wij een motie ingediend samen met Nieuw Elan, de VVD en D66. Ook verwachten wij dat er volgend jaar naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van het CDA een mooi begin gemaakt kan worden met een nieuwe invulling van het Oude Raadhuis.
In 2024 staat nog een grote gebeurtenis aan te komen. De oprichting van Jeugd- en Gezinsteams Alphen aan den Rijn B.V.. Het CDA stelt trouwens als organisatienaam “JeugdinZicht” voor, dat bekt wat lekkerder en geeft aan waaraan wordt gewerkt: Jeugd in zicht en inzicht in jeugd. Kan de wethouder een update geven over de vorderingen rond de BV? Een compliment in elk geval voor al het harde werk achter de schermen en veel succes aan alle betrokkenen bij de nieuwe organisatie.
Wij hopen dat met JeugdInZicht (ik gebruik de naam maar meteen) een stabiel zorg- en preventie-aanbod ontstaat. De winst zit erin dat door preventie en inzicht in de jeugd de zorgvraag afneemt en dat zal zich ook moeten vertalen in minder zorgkosten. Het is anders niet houdbaar op de langere termijn. Wij horen graag van de wethouder welke mogelijkheden zij ziet ter beperking van de structurele kosten?
Wij zien dat het leven voor veel mensen duurder is geworden, door stijgende prijzen voor boodschappen, energie, brandstof en kleding. Dit baart ons zorgen. We juichen de Alphenpas toe en willen het Actiefonds Armoede voortzetten. Ook dienen wij de motie mede in om de giftengrens te verhogen tot 1800 euro.
Dan woningbouw. Opnieuw een compliment voor wethouder Van As voor zijn inzet voor de woningbouw in onze gemeente. Wij zijn enorm trots dat naar aanleiding van het CDA initiatief, aan de Zaagmolenweg 91 woningen voor starters en alleenstaanden zijn opgeleverd. En feliciteren Marijn met de symbolische eerste sleutel! Er is behoefte om elders vergelijkbare woningen te bouwen. De raad heeft in 2020 ook besloten dat hier beleid op moet komen, maar dat is er nu 3 jaar later nog steeds niet en daardoor krijgen inwoners “nee” te horen. Wij vragen een harde toezegging van de wethouder dat dit beleid er in het eerste kwartaal van 2024 komt.
Het CDA is blij te zien dat voor het beheer van ons openbaar groen extra geld wordt uitgetrokken. Maar de vraag is wel, is het genoeg? In het coalitieakkoord staat “Groen is onze kracht”. Wij willen de dorpen en stad groene entrees geven, 100.000 bomen aanplanten en verschillen tussen wijken en dorpen in het groenbeheer verkleinen. Wij onderschrijven dit van harte, maar vragen de wethouder hoe hij dit wil bereiken?
Voor de openbare ruimte komt een strategisch beheersplan. Dat is fijn. Vooral om een juist verwachtingenpatroon naar onze inwoners te bieden. Te vaak worden reconstructies uitgesteld en wordt hierover niet goed gecommuniceerd met inwoners. Juist verwachtingenmanagement is van groot belang.
Het CDA pleit voor levensverlengend onderhoud om kosten op de lange termijn te besparen. Het is niet nodig elke straat standaard om de 30 jaar te vervangen. We vragen de wethouder om deze aanpak en juist verwachtingenmanagement in het strategische beheersplan op te nemen.
Wat betreft verkeer staan de Bodegravenboog, de Tweede Oeververbinding bij Boskoop en een oplossing voor Hazerswoude-Dorp hoog op onze prioriteitenlijst, maar bij de provincie minder, zo lijkt het. Kan de wethouder hier iets over zeggen?
Lokale maatregelen, zoals als de kruising bij de Heerenwegh in Benthuizen, de kruising Hoogeveenseweg bij het ITC terrein in Hazerswoude en het kruispunt in Aarlanderveen zorgen voor onveilige situaties die wij niet langer willen dragen. Wil de wethouder concrete maatregelen voor deze knelpunten in het Mobiliteitsuitvoeringsprogramma Wegen en Infrastructuur opnemen?
Bij de kaderbrief heeft het CDA gevraagd om in aanloop naar de begroting met een voorstel te komen om het overschot van vorig jaar benutten om de energietransitie kracht bij te zetten. Het bedrag voor duurzaamheidsagenda is te krap zo staat in de begroting. Een hogere investering in verduurzaming betekent een grotere kostenbesparing op termijn. Welk voorstel heeft het college hiervoor in de maak?
Voorzitter, met deze begroting zetten we een belangrijke stap in het financieel gezond houden van onze gemeente en behouden we onze voorzieningen. Met de aanstaande verkiezingen van 22 november, kan ik dus alleen maar benadrukken dat het belangrijk is dat je stemt op een partij die weet wat er lokaal speelt. En dan is het helemaal fijn dat je op Floris Out kunt stemmen, want die weet zelfs wat er bij ons in de gemeente speelt!
Ik sluit af. Lokaal blijven wij actief werken aan verbeteringen en zullen een mid-term review uitvoeren om onze begroting te evalueren en waar nodig bij te sturen. Het CDA staat voor een behoedzaam begrotingsbeleid en rentmeesterschap. Om het college hierbij tot steun te zijn en hen een tastbare herinnering te geven aan deze opgave hebben wij een kleinigheidje voor dit college.
Dank u voor uw aandacht
---
Jubileum
In 2024 bestaat onze gemeente – in de huidige samenstelling – 10 jaar. De coalitiepartijen hebben daarom een gezamenlijke motie ingediend om hier gepaste aandacht aan te geven