09 september 2022

Relus Breeuwsma (CDA) '100 dagen wethouder'

Als nieuwbakken wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn krijgt Breeuwsma regelmatig de vraag hoe het wethouderschap hem bevalt. In dit interview komen zijn ervaringen van deze eerste paar maanden aan bod.

Afgelopen mei ben je geïnstalleerd als wethouder. Andere wethouders hadden al een termijn achter de rug als wethouder of raadslid. Heb je je plek als nieuweling in het gemeentehuis kunnen vinden?
“Jazeker en ik heb een warm ontvangst gekregen. Een nieuw college betekent voor de bestuurders zelf én voor de organisatie een nieuwe start en vier jaar voor de boeg, ook voor hen die al langer meelopen. Het ‘team’ dat we als college vormen is tot nu erg fijn. De lijnen zijn kort, we denken met elkaar mee en er is energie. En humor. In zo’n setting kom ik ook goed tot mijn recht.”

Je portefeuille bestaat uit Verkeer en vervoer, water, Recreatie en toerisme,
Coördinerend wethouder buitengebied, Buitenruimte en parkeren, Natuur, milieu en afval.
 Waar liggen op dit moment de grootste uitdagingen en wat zijn deze?
“Ik heb een brede portefeuille zoals dat heet. Als je naar buiten kijkt is er altijd wel iets waarvoor ik verantwoordelijk ben. Van stoeptegel tot riolering, van waterkwaliteit tot fietspaden. En ga zo maar door. De koppeling tussen toerisme en verkeer en vervoer maakt dat ik zaken kan combineren of versnellen. Een grote fietsconferentie dit najaar wil ik benutten om met tal van partijen afspraken te maken: wie gaat wat doen. Centraal staat hoe we als blauw-groene gemeente de volgende slag kunnen maken als echte fietsgemeente. Maar ook hoe we inwoners kunnen verleiden om de fiets te gebruiken in plaats van de auto. In het verlengde daarvan is een van mijn opdrachten om recreanten langer aan onze gemeente te verbinden. In potentie kun je meerdere dagen in ons gebied genieten van parken of natuur, maar er zijn  vrijwel geen arrangementen of overnachtingsmogelijkheden. Op dat punt hebben we echt een uitdaging. Mag ik van de gelegenheid gebruik maken? Ik roep ondernemers op om samen te spreken over nieuwe initiatieven.

Een ander onderwerp is actueel en zal ook nog lang aandacht vergen: hoe houden we ons mooie buitengebied toekomstbestendig. De discussie over stikstof leidt tot veel onzekerheid en er zullen bedrijven stoppen doordat er bijvoorbeeld geen opvolging is. Dit maakt dat we met de sector in gesprek zullen gaan. Over dat we als gemeente willen dat het ‘goed boeren’ blijft, in ons unieke buitengebied. Dit zal vaak om maatwerk gaan en daarnaast zie ik aankomen dat we een aantal gebiedsprocessen gaan inrichten, in lijn met waaraan de provincie werkt. Dat zullen we altijd mét de mensen moeten doen. Het motto van het nieuwe college is Zichtbaar en Dichtbij, dat wil ik ook waarmaken."

Wat maakt de functie van wethouder zo mooi?
"Het unieke is dat je op een dag soms wel met 40 verschillende onderwerpen bezig bent. Die afwisseling, van inwonervraag tot ingewikkelde onderhandeling, dat maakt de functie heel dynamisch. Daarnaast kun je ook echt sturing geven. En nog belangrijker, je kunt ook echt iets voor inwoners betekenen. Ik heb inmiddels al heel wat mooie en soms ingewikkelde gesprekken gevoerd, ook bij mensen thuis. Daar kun je als wethouder vervolgens ook iets mee doen. Hun mening doet ertoe aan tafel. Wat ik ook merk is dat het ontzettend behulpzaam is als je een onderwerp al ‘kent’. Mijn achtergrond bij Rijkswaterstaat maakt dat ik alles rond verkeer- en vervoer vrij snel in de vingers heb. Dat geldt ook voor mijn netwerk in de provincie, ik weet snel wie ik moet hebben en hoe de lijnen lopen."

Afgelopen jaren werd het wethouderschap meer dan eens ‘de mooiste hondenbaan genoemd.’ Hoe is dat voor jou? Houd je nog tijd over voor je gezin en/of hobby’s?
“Haha, ik houd zeker nog tijd over. Nog wel, we zullen zien of dat de komende tijd zo blijft. In het verleden had ik naast mijn baan ook meerdere bestuurs- en vrijwilligersfuncties dus ik ben gewend aan volle dagen en avonden. Thuis lukt het nog goed om de agenda’s bij elkaar te brengen. Afgelopen zomerperiode heb ik flink wat uren kunnen besteden aan het weer aan de praat krijgen van een oldtimer, goed om het hoofd even leeg te maken."

Wat onderscheidt jou van andere wethouders? Heb je een eigen aanpak?
“Tja. Ik zei al aan het begin, het team staat. Dat is voor mij een belangrijk vertrekpunt, want dan kun je ook echt jezelf zijn. Ik geef graag ruimte en vertrouwen aan de mensen met wie ik werk. Afhankelijk van het onderwerp stuur ik nadrukkelijker op welke informatie ik direct wil hebben en welke prioriteiten van belang zijn. Mijn telefoonnummer staat online en ik vind het fijn om mensen even te bellen als ze een vraag of klacht hebben of ik ga er naartoe. Ik geloof in de kracht van een goed gesprek, ook als je het daarna oneens bent met elkaar.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.