07 november 2024

Algemene Politieke Beschouwingen: een sterke samenleving, waarin we ‘samen leven'

Op donderdag 7 november vonden de Algemene Politieke Beschouwingen plaats. Tijdens dit debat delen alle fractievoorzitters de visie van hun fracties op Delft. Een mooi moment om eens goed te luisteren waar partijen voor staan en wat voor hen de topprioriteiten zijn. Namens het CDA Delft sprak Frank Visser de Algemene Beschouwingen uit. Hieronder staat zijn letterlijke spreektekst:

 

Dank u wel, mevrouw de voorzitter.

Vorige week liet uw ambtsgenoot en onze partijgenoot Jan de Vries (CDA-burgemeester van Sliedrecht) bij RTV Dordrecht zijn licht schijnen op de vraag hoe het met het land gaat. In zijn antwoord besteedde hij aandacht aan de in zijn ogen toegenomen polarisatie. Of het nu gaat om actuele thema’s in de wereldpolitiek, de problematische situatie op de woningmarkt of botsende (eigen) belangen. Mensen staan soms lijnrecht tegenover elkaar en gaan elkaar te lijf met verbaal geweld, volgens De Vries.

Onze fractie herkent de gepolariseerde samenleving. Bitter wantrouwen in de overheid en politiek, egoïsme -dikke ik- en verharding maken de maatschappij wiebelig. We hebben de taak als politici, zeker óók lokaal, om te werken aan het versterken van vertrouwen, saamhorigheid en solidariteit.

Voorzitter,

Tegenover polarisatie en eigenbelang zet het CDA, kortgezegd: een sterke samenleving, waarin we ‘samen leven’. Om een sterke samenleving te bouwen spelen tenminste drie aspecten een grote rol:

  1. Vrijwilligers en mantelzorgers
  2. Onderlinge ontmoeting en gemeenschapszin
  3. Naar elkaar luisteren

Ad 1) Mantelzorgers en vrijwilligers

Mantelzorgers en vrijwilligers geven ‘omzien naar elkaar’ als geen ander invulling in de praktijk. Want, voorzitter… ieder mens telt. Ieder mens moet worden gezien en zich thuis voelen in deze stad, niemand uitgezonderd. En mantelzorgers en vrijwilligers weten vrijwel altijd met liefde en aandacht, bergen te verzetten. Deze zachte kracht helpt een samenleving te versterken. Daarom diende het CDA eerder dit jaar een motie in om ervoor te zorgen dat zij mogen blijven parkeren in de autoluwe binnenstad. Maar dat vraagt een overheid die uitgaat van vertrouwen. Argumenten in collegestukken ‘dat iedereen zich dan wel als mantelzorger kan uitgeven’ gaan wat het CDA betreft juist uit van wantrouwen en dragen dus niet bij aan een sterke samenleving.

Dan over vrijwilligers. Velen doen dit belangrijke werk -net als mantelzorgers- naast andere verantwoordelijkheden in het leven. De verenigingen waar zij actief zijn en de politiek hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit cement van de samenleving te versterken. In Preventie met Gezag ziet het CDA de liefde en aandacht -de zachte kracht- die de samenleving versterkt. Immers, het zet in op borging van de democratische rechtsorde, groei van weerbaarheid van jongeren en versterking van het verenigingsleven. Zo is Preventie met Gezag een middel dat bijdraagt aan een sterke samenleving.

Ad 2) Onderlinge ontmoeting en gemeenschapszin

Bij een sterke samenleving past onderlinge ontmoeting en gemeenschapszin. Initiatieven die hieraan bijdragen verdienen warme steun. Daarom heeft het CDA vorig jaar een motie ingediend voor een betere ondersteuning voor de beide kinderboerderijen. Zij zijn bij uitstek een voorbeeld waar onderlinge ontmoeting gestimuleerd wordt, voor kinderen en hun ouders uit alle lagen van de samenleving. We zijn daarom positief gestemd dat ons voorstel nu uitvoering krijgt.

Maar, onderlinge ontmoeting en gemeenschapszin raken ook het geloof. Want, het geloof geeft de moed, inspiratie en troost om het goede voor een ander te doen. De Toekomstvisie religieus erfgoed Delft was daarom niet alleen een vraagstuk over bakstenen, maar juist ook over de sterke samenleving. Kerken en andere geloofsgemeenschappen zijn belangrijke maatschappelijke partners. Ik bedank de heer Van der Woerd van de ChristenUnie voor de uitstekende samenwerking op dit dossier en onze fractie is in het bijzonder Hart voor Delft, D66 en de VVD erkentelijk voor hun steun bij de door ons en anderen ingediende motie. Want zo brengen we de toekomstvisie op een actieve, levendige manier verder, met respect voor de gebedshuizen en geloofsgemeenschappen.

Voorzitter.

In de maatschappelijke diensttijd ziet het CDA een belangrijk medicijn tegen de toegenomen polarisatie. Jonge mensen leren op deze manier wat het is om iets voor de samenleving te doen en ontmoeten mensen buiten de eigen bubbel. Ontmoeting en versterking van jongeren én samenleving komen hierin samen.

Dit gezegd hebbend noem ik ook gezinnen, als fundament van de sterke samenleving. Delft moet ook een stad voor hen zijn, blijven en/of worden. Maar er hoort ook bij dat we invulling geven aan de Spreidingswet. Solidariteit met de medemens in een kwetsbare positie, in het besef dat wij allen kwetsbaar zijn.

Ad 3) Naar elkaar luisteren

Een sterke samenleving kenmerkt zich ook door naar elkaar te luisteren. Dat hebben wij willen stimuleren door bijvoorbeeld onze motie om bewonersinitiatieven actief te betrekken in de gevel-tot-gevel-aanpak. En recenter bij Ruimte in de Binnenstad, waar het CDA een compromis vond. In een sterke samenleving is een compromis geen vies woord, maar een uiting van respect voor de ander.

We leven in het besef dat mensen elkaar nodig hebben. Dit vraagt om een sterke samenleving en politiek vanuit het midden, geïnspireerd door het Bijbels Evangelie – dat de tijd volledig overstijgt en onze uitdagingen in het juiste perspectief plaatst. Samen kunnen we de polarisatie tegengaan en oplossingen vinden in het midden, want in het midden vinden we elkaar. Daarom wensen wij Delft een groter politiek midden toe.

Voorzitter, ik rond af. Het CDA wenst ons allen en ieder die zich inzet voor een prettig leefbaar Delft Gods zegen toe in het belangrijke werk dat ieder… dag in, dag uit… vervult. Want wie de zegen ontvangt, kan zelf tot zegen zijn.

Dank u wel.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.