28 september 2024

Antisemitisme tegengaan: CDA vraagt extra aandacht voor veiligheid richting 7 oktober

Al langere tijd is het CDA diep verontrust over het toenemend antisemitisme, ook in ons land. Zo’n 1,5 jaar geleden, toen de gemeenteraad debatteerde over de prioriteiten van het Veiligheidsplan 2023-2026, heeft onze fractie er daarom al nadrukkelijk aandacht voor gevraagd. Onze ontmoetingen en contacten met de Joodse gemeenschap in Delft en de cijfers die de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding en het CIDI eerder dit jaar publiceerden geven voor de CDA-fractie geen enkele reden dat zorgen minder geworden zijn.

 

Mede tegen die achtergrond heeft het CDA ook de zorg over de veiligheid van Joodse en Israëlische studenten en medewerkers naar voren gebracht in de recente ontmoeting van de gemeenteraad met het College van Bestuur van de TU Delft. Joodse en Israëlische studenten en medewerkers moeten zich ook in het onderwijs veilig voelen, zeker nu het nieuwe studiejaar net van start is. Onze fractie hoopt dat de onderwijsinstellingen en hun besturen daar volop en zonder aarzelen aandacht aan geven.

 

Schriftelijke vragen door CDA en Onafhankelijk Delft

Eerder dit jaar stelde de CDA-fractie, samen met de fractie van Onafhankelijk Delft, schriftelijke vragen aan de burgemeester en het college over het hard aanpakken van antisemitisme. Onze fractievoorzitter gaf over deze vragen ook een interview bij Omroep Delft.

Inzet burgemeester

Het CDA heeft grote waardering voor de inzet die burgemeester Van Bijsterveldt-Vliegenthart pleegt op dit onderwerp; wij noemen onder meer de frequente gesprekken die zij heeft met de Joodse gemeenschap, uitingen via social media en de mede-ondertekening van de open brief tegen antisemitisme die door 329 burgemeesters in ons land werd ondertekend. Onze fractie is daar content mee. Dank daarvoor!

Ieder mens telt en doet ertoe

Het CDA benadrukt dat -ook in onze stad- ieder mens telt en ertoe doet. Het initiatief van 13 fractievoorzitters in de Tweede Kamer om een statement te maken tegen Jodenhaat vindt het CDA daarom goed. Want, voor discriminatie-uitingen zoals Jodenhaat mag geen plaats zijn in onze samenleving. Ook niet in Delft. Daarom hebben we in het commissiedebat van afgelopen week de zorg benoemd die we hebben richting 7 oktober aanstaande. We hebben aan de burgemeester gevraagd of zij bereidt is om, in afstemming met de Joodse gemeenschap en de driehoek, eventuele veiligheidsmaatregelen te treffen waar nodig. De burgemeester heeft dit toegezegd.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.