CDA kritisch op 'Toekomstvisie religieus erfgoed'
Afgelopen week debatteerde de raadscommissie Economie, Financiën en Bestuur (EFB) van de Delftse gemeenteraad over de ‘Toekomstvisie religieus erfgoed’. Dit document is door het college opgesteld naar aanleiding van een CDA-motie uit juli 2020 die opriep op een kerkenvisie te maken. Tussen juli 2020 en het ontvangen van de daadwerkelijke stukken, eerder dit jaar, op Goede Vrijdag, hebben het CDA en de ChristenUnie meermaals -zowel mondeling als schriftelijk- gevraagd wat de stand van zaken was. De totstandkoming van de stukken duurde uiteindelijk bijna 4 jaar.
In voorbereiding op dit debat sprak onze fractie met diverse gebedshuizen over het document. Bij een deel van de documenten zijn zij nauw betrokken geweest. Het CDA waardeert die betrokkenheid. Wij constateren dat de term ‘toekomstvisie’ minder passend lijkt. De documenten geven meer het beeld een ‘foto’ te zijn dan een visie. En uit de eerdergenoemde rondgang komt dit ook naar voren.
Rol in de wijk en samenleving
De gebedshuizen vervullen een grote rol bij een prettig leefbare stad. Zij zijn essentieel voor mensen, hun (geestelijk) welzijn, onderlinge ontmoeting en voor het samen leven in de stad volgens het CDA. Denk bijvoorbeeld aan koffie-ochtenden, hulp bij schuldenproblematiek, de Voedselbank etc. Niets voor niets heeft het CDA samen met de ChristenUnie eerder schriftelijke vragen gesteld en een motie ingediend over de rol van kerken en diaconale organisaties, onder meer hierin. Zij stellen het omzien naar elkaar centraal. Daar óók accent op zetten en een concrete visie bijvoegen daarop zou volgens ons daarom beter zijn geweest.
Vanzelfsprekend is de overheid neutraal, maar kan juist vanuit die neutrale positie veel betekenen. En daar wringt volgens het CDA nu de schoen; de stukken geven niet concreet aan wat de gemeente wil doen om gebouwen te behouden wanneer een eigenaar dit wil afstoten. Of hoe juist de huidige maatschappelijke functie beter te faciliteren is. Dit vraagt volgens het CDA niet alleen een foto, maar juist een heldere visie met stappen en rolneming van de gemeente.
Gebedshuizenvisie
Een échte gebedshuizenvisie was volgens ons de kans geweest om ook in gesprek te komen over de vraag of en hoe de gebedshuizen in de wijken een rol kunnen (blijven) spelen. En dat gaat verder dan alleen ‘economische kansen’. Bijvoorbeeld via het inzetten van een herbestemmingsmethodiek om kerken een nieuwe (neven)functie te geven én maatschappelijke organisaties daarbij een centrale plek in de wijken te kunnen geven. Kijk naar Buurtbakens in Haarlem bijvoorbeeld, de heer Wienen (CDA burgemeester van Haarlem) heeft er laatst uitgebreid over verteld in de Nieuwe Kerk. Zo slaan gemeente én eigenaren van gebedshuizen de handen in een richting een nieuwe betekenisvolle toekomst en wordt er wel een visie geformuleerd.
(foto: g.oogle maps)