CDA over de Begroting 2025: Een sterke samenleving is broodnodig
Afgelopen week debatteerde de Delftse gemeenteraad voor de eerste keer over de nieuwe begroting van de gemeente. Namens onze gemeenteraadsfractie voerden David Sarkisian en Frank Visser het woord. Het CDA is als partij van het midden ook een partij van de samenleving. Daarom zetten wij bij deze begroting in op een sterke(re) samenleving. Dat is broodnodig in de huidige tijd.
Het CDA wil graag naar een prettig leefbare stad waarin ‘omzien naar elkaar’ centraal staat. Daar heb je elkaar voor nodig. Het vraagt ontmoeting, dialoog en aandacht. Daarom spreken wij graag over een sterke samenleving. Om daaraan te werken hebben David en Frank een aantal punten naar voren gebracht in het debat:
Antisemitisme en 80 jaar bevrijding
Bij het nieuwe beleid rondom ‘Inclusief Samenleven’, gaat onze bijzondere aandacht uit naar het tegengaan van antisemitisme. We zijn zeer bezorgd over het toegenomen antisemitisme en hebben hierover eerder via schriftelijke vragen ook al aandacht voor gevraagd. Onze fractie is blij met de onvermoeibare inzet van burgemeester Van Bijsterveldt op dit onderwerp. Juist tegen de achtergrond van bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust is bewust zijn en bewustwording essentieel in onze optiek.
En dat brengt ons bij 80 jaar Bevrijding; op 8 mei 2025 is het 80 jaar geleden dat Delft werd bevrijd door de Canadezen. Oud-Commissaris van de Koning namens het CDA en huidig voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Wim van de Donk deed de oproep om stil te staan bij dit lustrum en het ook te gebruiken om na te denken over de vraag hoe we aan nieuwe generaties de betekenis van het herdenken van de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het vieren van de vrijheid doorgeven. Onze fractie vindt dat we de oproep van de heer Van de Donk moeten omarmen en daarom middelen moeten vrijmaken om ook in Delft, samen met het maatschappelijk middenveld, aandacht te geven aan 80 jaar bevrijding.
Gezinnen
Bij een sterke samenleving horen ook gezinnen. Juist gezinnen dragen ontzettend bij; zij zijn op allerlei terreinen actief en dragen enorm bij aan de leefbaarheid in onze stad. Denk aan bijvoorbeeld activiteiten op de school van de kinderen, het bestuur van de korfbalvereniging, burendag of in de kerk. En zij zorgen voor economische slagkracht. Het CDA blijft zich inzetten voor hen en zal uitvoering van onze motie hierover nauwlettend volgen.
Vrijwilligers
Vrijwilligers spelen bij uitstek een belangrijke rol in het versterken van de samenleving. Hen, en de verenigingen waar zij actief zijn, ondersteunen helpt ook om te werken aan onderlinge ontmoeting, gezondheid en (meer) eigenwaarde. En door meer jongeren deel te laten uitmaken van het verenigingsleven wordt voorkomen dat zij afglijden in crimineel gedrag. We kunnen vrijwilligers niet genoeg waarderen en dat ook uitspreken.
Maatschappelijke diensttijd
We hebben ook aandacht gevraagd voor de maatschappelijke diensttijd. De maatschappelijke diensttijd zien wij als een broodnodige investering in de samenleving. Het huidige kabinet heeft besloten om te stoppen met de met de maatschappelijke diensttijd voor maatschappelijke instellingen. Politiek leiders Bontenbal (CDA) en Bikker (CU) hebben als leeuwen gestreden om het kabinet hierop te laten bewegen, maar kregen tot nu toe nul op het rekest. Zonde, want op deze manier leren jonge mensen wat het is om iets voor de samenleving te doen en maken ze kennis met veel verschillende soorten mensen. Om deze reden ziet het CDA de diensttijd als een belangrijk medicijn tegen de toegenomen polarisatie. Het is daarom goed dat dit onderdeel is opgenomen bij Delft-West, maar we zouden graag zien dat het zich niet alleen daartoe beperkt.
Green Village
In de zogenoemde Green Village worden allerlei experimenten/onderzoeken gedaan door de TU Delft. Het is een soort proeftuin. Het CDA vindt dat de TU Delft zelf voldoende mogelijkheden heeft om aan middelen voor hun proeftuinen te komen. Daar hoeft de Delftse belastingbetaler niet aan mee te betalen. Dat geld steken wij liever in bijvoorbeeld extra groen, een speeltuin in de wijk of dierenwelzijn.
Kenniseconomie en Innovatiedistrict Delft
Delft steekt de komende jaren vele miljoenen euro’s in de ontwikkeling van het Innovatiedistrict Delft. Daar is onze fractie niet tegen, zeker omdat deze bijdrage ook leidt tot investeringen van anderen. Al zijn we wel van mening dat het investeren niet oneindig kan zijn. Immers, geld kun je slechts een keer uitgeven en dat vraagt behoedzaamheid. Omdat niet alleen de overheid een verantwoordelijkheid heeft, maar bedrijven net zo goed -immers, zij profiteren van de door de overheid gedane investeringen- denkt onze fractie na om bedrijven een extra bijdrage te vragen die ten goede komt aan de Delftse samenleving.
Verkeersveiligheid
Over verkeersveiligheid lezen we vooral plannen voor verkeerseducatie en gedragsbeïnvloeding, maar we lezen niets over het fysiek verkeersveiliger maken van wegen. Daarom heeft het CDA hierover schriftelijke vragen gesteld.
Weesfietsen in de stallingen
Het CDA is positief over het 24/7 openhouden van de ondergrondse fietsenstallingen, aangezien mensen zo vaker hun fiets kunnen stallen en ophalen. Tegelijkertijd zien we dat het 24/7 openhouden samen met het gratis stallen zorgt voor nog meer weesfietsen en dat mensen nog makkelijker hun tweede of derde fiets hierin gaan stallen. Het CDA zou daarom graag zien dat er betaald stallen komt na de eerste 24 of 48 uur, met wellicht een uitzondering in het weekend.
Afschrijftermijnen
Tot slot hebben we stilgestaan bij de afschrijftermijnen van kapitaalgoederen. Bij kapitaalgoederen kun je denken aan bruggen, kunstwerken, speeltoestellen in speeltuinen etc. De begroting stelt voor de afschrijftermijnen op te rekken. Daar is onze fractie niet pertinent tegen, maar het is belangrijk om hier weloverwogen mee om te gaan. Wij willen niet dat hierdoor de rekening naar toekomstige generaties wordt doorgeschoven.