04 oktober 2024

Toekomstvisie religieus erfgoed Delft

Recent werd de ‘Toekomstvisie religieus erfgoed Delft’ in de raadscommissie Economie, Financiën en Bestuur (EFB) besproken. Dit visiedocument was het resultaat van een door het CDA in 2020 ingediende motie die opriep om met een Kerkenvisie te komen.

Het debat over dit visiedocument in de raadscommissie was voor het CDA aanleiding om tijdens de gemeenteraadsvergadering erover door te praten. Belangrijke reden hiervoor was dat wij van mening waren dat een toekomstvisie voor de gebedshuizen in Delft verder gaat dan alleen stenen en economische kansen.

Rondgang langs gebedshuizen

Samen met de ChristenUnie hebben wij een rondgang bij de gebedshuizen gemaakt. Dat was enorm waardevol en het CDA wil hen bedanken voor hun bereidheid om van gedachten te wisselen over dit onderwerp, want de gebedshuizen en de geloofsgemeenschappen daarachter zijn essentieel voor mensen, voor geestelijk welzijn en voor onderlinge ontmoeting. Ze dragen bij aan een prettig leefbare stad door omzien naar elkaar centraal te stellen. Dit accent kan volgens het CDA niet genoeg gezet worden.

Samen naar een betekenisvolle toekomst

Vanzelfsprekend gaan de gebedshuizen altijd over hun eigen activiteiten en rollen, maar juist vanuit de neutrale positie die de overheid heeft, kan ze veel betekenen. Die rolneming kan nodig zijn in de volgende fase, want een gebedshuizenvisie is voor het CDA een kans om in gesprek te komen over de vraag of en hoe gebedshuizen in de wijk een verbindende rol kunnen blijven spelen. Zo komen er volgens het CDA twee opgaven samen: een duurzaam toekomstperspectief bieden en het mogelijk verder faciliteren van de maatschappelijke rol. Daarom diende het CDA, op basis van de diverse gesprekken die we met de gebedshuizen hebben gevoerd, samen met de ChristenUnie, Volt, Onafhankelijk Delft en SP een motie in. In deze motie riepen we op om in samenwerking met gebedshuizen en geloofsgemeenschappen die dit willen, gezamenlijk initiatieven te ontwikkelen die aansluiten bij de rollen die geloofsgemeenschappen willen en kunnen vervullen in de stad. Daarnaast was het CDA mede-indiener van een motie en amendement. Met dit pakket van een amendement en twee moties wilden het CDA en de ChristenUnie de visie verrijken en borgen dat de visie een levendige uitvoering krijgt.

Een motie kon worden ingetrokken na reactie van het college. De andere motie werd aangenomen door de gemeenteraad, mede dankzij steun van D66, VVD en Hart voor Delft. Onze fractie is hen erkentelijk voor de steun, want zo werken we samen aan een betekenisvolle toekomst.

Omroep Delft

Vanochtend werden onze fractievoorzitter Frank Visser en de fractievoorzitter van de ChristenUnie Bert van der Woerd geïnterviewd door Omroep Delft over de ‘Toekomstvisie religieus erfgoed Delft’. In het gesprek stonden zij onder meer stil bij de vraag hoe gebedshuizen maatschappelijk betrokken zijn en kunnen blijven. Ook reflecteerden ze op de vraag wat er met een kerkgebouw zou moeten gebeuren op het moment dat deze -om welke reden ook- leeg zou komen te staan. De heren gaven daarbij nadrukkelijk aan dat het belangrijk is respect te houden voor het sacrale karakter van het gebouw.   

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.