30 oktober 2014

Aanvalsplan vereenzaming en vrijwilligers

Naar initiatief van het CDA komt het college met een actieplan om vereenzaming tegen te gaan. Ook belooft de wethouder door te gaan met het aanvalsplan vrijwilligers en een visie te presenteren die inwoners van onze stad inspireert om er voor een ander te zijn.

Vanaf 1 januari 2015 is de gemeente verantwoordelijk voor de langdurige zorg. Over hoe de gemeente deze taak gaat invullen sprak de gemeenteraad vandaag.

In het nieuwe beleid wordt meer uitgegaan van de eigen kracht van mensen. Er zal meer beroep gedaan gaan worden op vrijwilligers in het netwerk van hulpbehoevenden. Wat het CDA betreft wordt daarom goed gelet op de vele Haagse vrijwilligers en wordt het succesvolle aanvalsplan vrijwilligers, om meer vrijwilligers te trekken, ook uitgebreid en voortgezet.

Behalve het nieuwe aanvalsplan vrijwilligers zegt de wethouder ook toe dat hij komt met een plan om eenzaamheid te voorkomen en aan te pakken, waar het CDA om vroeg. De lokale fractie ziet een belangrijke rol voor religieuze instellingen bij de uitvoering van de nieuwe WMO-taken en eenzaamheidsbestrijding. De wethouder erkent de grote maatschappelijke rol van kerken, tempels, mandirs, moskeeën en andere levensbeschouwelijke organisaties en zal een plan opstellen om hen meer te betrekken.

Het CDA vindt de decentralisatie van de WMO een goede zaak: zorg wordt op deze manier dichter bij de mensen zelf georganiseerd en er kan daardoor meer rekening worden gehouden met specifieke behoeften. De extra verantwoordelijkheden die de gemeente van de landelijke overheid krijgt gaan echter gepaard met fikse bezuinigingen en in een tempo die onverantwoord is. Op voorspraak van het CDA trekt dit college dan ook veel geld uit om de grote veranderingen in de zorg gestaagd door te voeren en geen risico’s te lopen met de zorg van hulpbehoevenden.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.