13 november 2014

Begroting 2015: Inwoners staan centraal

Het CDA is zeer tevreden met de plannen van het college voor de komende jaren: extra middelen om de landelijke bezuinigingen op de zorg te compenseren, veel investeringen in de Haagse economie en de aanpak van werkloosheid, en diverse maatregelen voor vrijwilligers en mantelzorgers. Ook vindt het CDA het goed te zien dat bewoners worden betrokken bij diverse beleidsonderdelen. Volgens fractievoorzitter Daniëlle Koster moet de gemeente niet zelf alles willen doen maar meer gebruikmaken van de expertise van bewoners.

Tijdens de discussies over de plannen heeft het CDA onder andere gevraagd om kinderen te betrekken bij de inrichting van openbare ruimte. Fractievoorzitter Daniëlle Koster: ‘’Wie weet er beter dan een kind zelf hoe ruimten kindvriendelijk kunnen worden ingericht?’’ Ook voor sport vroeg het CDA volop aandacht. Zo wordt gehandicaptensport onderbelicht volgens het CDA en moet er spoedig een oplossing gevonden worden voor de parkeerproblematiek bij sportverenigingen. Voorts vroeg het CDA expliciet naar het versoepelen van regels voor bewonersorganisaties en diende zij samen met andere partijen een voorstel in voor een burgerbegroting.


Ouderenwerkloosheid 
Dankzij het CDA wordt er in het werkloosheidsbeleid een apart hoofdstuk gewijd aan ouderen. Hierin wordt een specifiek aanvalsplan gepresenteerd om ouderenwerkloosheid tegen te gaan. Volgens de fractie verdienen de vele vijftigplussers die ongewild thuiszitten het om weer deel te kunnen nemen aan de maatschappij. Zij zijn, met hun kennis, ervaring en netwerk, van onschatbare waarde voor nieuwe ondernemingen. ‘’Wij zijn dan ook zeer blij dat onze motie van bijna alle fracties in de Raad steun kreeg!’’, aldus Koster.

Illegale prostitutie
Ook heeft het CDA met succes gepleit voor maatregelen tegen prostitutie. De burgemeester belooft het CDA  dat hij een one strike you’re out-beleid zal gaan voeren richting massagesalons die illegale prostitutie aanbieden.  Koster: ‘’Een keer is teveel. Massagesalons waar seksuele handelingen worden verricht tegen geld moeten direct hun deuren sluiten. Ik ben blij dat de burgemeester dit onderschrijft.’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.