Brievenbussen blijven bereikbaar voor ouderen en mindervaliden
Er worden geen brievenbussen verwijderd bij zorginstellingen en het verminderen van het aantal brievenbussen gaat in nauw overleg met lokale belangenorganisaties voor ouderen en mensen met een beperking. Dit stelt het stadsbestuur in antwoorden op vragen van CDA over het voornemen van PostNL om meer dan de helft van de brievenbussen te verwijderen.
Het CDA Den Haag maakte zich zorgen over de gevolgen die de voorgenomen halvering van het aantal brievenbussen in onze stad heeft voor senioren en mensen die minder mobiel zijn. ‘’Het mag niet zo zijn dat ouderen geen gebruik meer kunnen maken van briefpost. Juist ouderen maken nog veel gebruik van dit communicatiemiddel. Veel ouderen zijn minder mobiel, gaan niet vaak op pad en zijn eenzaam. Het is daarom extra belangrijk dat zij contact blijven houden met anderen,’’ zei CDA-er Michel Rogier. Een terecht punt, zo stelt het College. In haar antwoorden laat zij weten dat PostNL geen brievenbussen zal verwijderen bij zorginstellingen. Ook zal PostNL naast het organiseren van informatiebijeenkomsten voor kwetsbare gebruikers, samen met belangenverenigingen voor ouderen en gehandicapten in de stad de geografische kaart bespreken waarop de spreiding van brievenbussen zichtbaar is. Op basis van dit advies wordt definitief besloten welke brievenbussen gemist en dus verwijderd kunnen worden. Daarna mag ook de gemeente haar zegje er nog over doen. Rogier: ‘’Het is fijn dat PostNL het grote belang van briefpost voor ouderen en mindervaliden erkent en deze groep nauw zal betrekken bij de keuze welke brievenbussen verwijderd zullen worden.’’
Daarnaast werd uit de beantwoording op de CDA-vragen bekend dat in 2016 er nog geen bussen zullen verdwijnen in Den Haag en dat PostNL brievenbussen op drukbezochte locaties als de supermarkt, treinstations of aan het begin van de woonwijk zal bijplaatsen. Op deze manier hoopt PostNL te voorkomen dat minder mobiele gebruikers te veel afstand moeten afleggen naar een brievenbus.