28 augustus 2014

Burgerparticipatie, over de grens heen kijken

Het CDA en de Haagse Stadspartij zijn erg blij dat bewoners meer invloed krijgen in het bestuur van de stad. De gemeente onderzoekt nog hoe deze burgerparticipatie precies vorm gaat krijgen. Bij de uitwerking verzoeken het CDA en de Haagse Stadspartij het college ook te kijken hoe andere gemeenten burgerparticipatie vormgeven.
 

Daniëlle Koster: ‘’Wij zien dat burgerparticipatie ook in veel andere gemeenten een speerpunt in hun beleid is. Sommige van die gemeenten zijn al wat verder in het uitwerken en vormgeven hiervan en wij denken dat Den Haag wellicht goede ideeën kan opdoen door met hen in gesprek te gaan.’’


Rotterdam bijvoorbeeld stelt een 'burgerjury' samen die het beleid van het stadsbestuur moet beoordelen en in Rotterdam schrijven inwoners zelf gebiedsplannen.  Bewoners van Woerden mogen zelf budgetten beheren en in Utrecht delen bewoners hun ideeën in stadsgesprekken met lokale bestuurder en hebben een Right to Challenge. ‘’Mooie initiatieven van burgerparticipatie die wellicht ook in Den Haag zouden kunnen werken. Het kan geen kwaad om over de grenzen heen te kijken en van andere gemeenten te leren!’’, aldus Koster.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.