02 juli 2015

CDA betreurt overlijden Mitch Henriquez

Ons medeleven gaat uit naar de familie, vrienden en dierbaren van Mitch Henriquez, die vorig weekend tijdens Night at the Park in het Zuiderpark is overleden. Gisteren werd het tragische feit bekend dat de heer Henriquez om het leven is gekomen als gevolg van zijn aanhouding door de politie. Wij zijn hier erg van geschrokken.

Het is goed dat het Openbaar Ministerie en de politie snel openheid hebben kunnen geven. Het onderzoek van de rijksrecherche richt zich nu op het handelen van de vijf agenten. We wachten op de nadere uitkomsten daarvan en blijven vertrouwen hebben in ons politiekorps, die door het direct op non-actief stellen van de vijf agenten adequaat heeft gereageerd.

Het CDA heeft begrip voor de gevoelens van verdriet en woede rondom het overlijden van de heer Henriquez maar roept op tot kalmte.  


Gezamenlijk legde alle politieke partijen in de Haagse gemeenteraad de volgende verklaring af:

Afgelopen weekend kwam Mitch Henriquez als gevolg van een aanhouding door de politie om het leven. Een zeer tragische gebeurtenis. Dit nieuws kwam hard bij ons aan. De Haagse gemeenteraad spreekt haar innige deelneming uit naar de nabestaanden van de heer Henriquez.

De gemeenteraad is te spreken over de snelheid waarmee de rijksrecherche onderzoek heeft verricht naar het overlijden en voorlopige conclusies heeft gepresenteerd. Het is nu zaak dat het onderzoek snel definitief wordt afgerond zodat eventuele gerechtelijke stappen genomen kunnen worden. Het oordeel is immers aan de rechter.

Wij stáán voor onze stad en betreuren de rellen die volgden op de demonstratie die op maandag werd toegestaan en de avonden daarna. De wijk, de bewoners en de ondernemers zijn hierdoor hard geraakt.

Wij zijn tróts op onze stad, in het bijzonder op de mensen in de Schilderswijk die probeerden te voorkomen dat het uit de hand liep. Relschoppers mogen het beeld van die wijk niet bepalen.

Wij hebben díep respect voor de oproep van de familie van Henriquez om de rust te bewaren. Dat is precies wat wij, de Haagse politiek, ook willen: laat ons de kalmte bewaren.

Volgende week zal de gemeenteraad debatteren over de dan bekende feiten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.