15 januari 2018

CDA Den Haag: werken moet lonen, bijstand is tijdelijk

Het CDA Den Haag heeft het college gevraagd te onderzoeken hoe de gemeente Den Haag omgaat met mensen die een bijstandsuitkering krijgen. Aanleiding is een onderzoek dat onlangs is uitgevoerd in andere steden. Hieruit blijkt dat zeker de helft van de bijstandsgerechtigden is ‘opgegeven’.  Zij worden niet gestimuleerd om aan het werk te gaan en de gemeente handhaaft maar zelden op maatregels zoals het korten op de uitkering.

CDA-raadslid Desh Ramnath: ,,Het kan niet zo zijn dat iemand voor altijd in de bijstand blijft zitten. Bijstandsuitkeringen zijn echt bedoeld als tijdelijk vangnet. Het is de bedoeling dat de gemeente de werkzoekende stimuleert zo snel mogelijk een baan te accepteren. Momenteel zijn er veel vacatures in de bouw, tuinbouw, logistiek, toerisme en horeca.” Het CDA wil van de gemeente Den Haag weten of en hoe zij de regels voor bijstandsgerechtigden handhaaft en hoe zij mensen die langdurig in de bijstand zitten, stimuleert om werk te zoeken of anderszins aan de slag te gaan.

Het CDA Den Haag benadrukt in haar verkiezingsprogramma dat mensen niet gevangen  mogen blijven in een bijstandsuitkering. Stelregel voor het CDA is dat sociale regelingen van de gemeente nooit tot gevolg mogen hebben dat mensen niet geprikkeld worden om te werken. Het CDA wil daarom een goede doorlichting van alle bestaande regelingen en nagaan of er voldoende financiële prikkels zijn om snel een betaalde baan te zoeken.  Desh Ramnath: ,,Werken moet lonen en dus moeten we uitzoeken of en in hoeverre de bijstandsregelingen mensen belemmeren een baan te accepteren. Per saldo moet het aantrekkelijker zijn om te werken dan om een uitkering te ontvangen.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.