22 april 2016

CDA grote steden: Actie nodig op bedroevend aantal afgeronde inburgeringsexamens

Het CDA in de vier grootste steden van Nederland wil extra maatregelen rond het inburgeringsexamen. Uit onlangs gepresenteerde cijfers blijkt dat, ondanks de inburgeringsplicht die sinds 2013 geldt, landelijk slechts 27 procent van de nieuwkomers in de afgelopen 3 jaar is ingeburgerd.

De  CDA-fractievoorzitters in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht vinden de lage inburgeringscijfers slecht voor de integratie in de steden en trekken onder leiding van CDA Rotterdam aan de bel. Haagse CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster: ‘’De integratie-opgave is al aanzienlijk in de grote steden en wordt nog groter door de toename van het aantal nieuwkomers door de vluchtelingencrisis.’’


Inburgeringsplicht
Het Rijk is sinds 2013 verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de inburgeringswet: nieuwkomers krijgen maximaal 3 jaar de tijd om in te burgeren. Koster: ‘’In het eerste kwartaal 2016 zou dan ook een fors stijgende lijn van ingeburgerden te zien moeten zijn maar dit is totaal niet het geval. De resultaten zijn bedroevend wat het CDA betreft. Daarom stellen wij samen met de CDA-fracties van de G4 voor dat het Rijk een landelijke monitor inburgeringstrajecten invoert waarin de voortgang en handhaving op gemeentelijk niveau periodiek wordt bijgehouden. Op deze manier kan er sneller worden bijgestuurd wanneer voortgang uitblijft.’’ De minister moet naast deze monitor wat het CDA betreft ook rap met een plan van aanpak komen om het aantal inburgeringsplichtigen met een behaald examen te vergroten. 
Wat het CDA betreft moet er snel beter worden gecontroleerd of er daadwerkelijk zo snel mogelijk en met voldoende inzet  aan het inburgeringstraject met als sluitstuk het examen wordt voldaan. ‘’Is dit niet het geval, dan moet er sneller een sanctie worden opgelegd,’’ aldus Koster.

Inburgering nodig
Het CDA in de grote steden is van mening dat nieuwkomers tijdig dienen in te burgeren. Wanneer nieuwkomers de taal machtig zijn en worden ingevoerd in de Nederlandse waarden en normen kunnen zij ook volwaardig deelnemen aan de samenleving. Dit betekent sneller aan het werk, sneller in contact met andere Nederlanders en dus sneller geïntegreerd.
Het CDA steunt de inburgeringsplicht die sinds 2013 geldt. Inburgering is immers allereerst goed voor de nieuwkomer zelf en er mag worden verwacht dat een inburgeraar deze plicht ook voelt nadat deze kans door ons land en dus door ons allemaal is geboden. Daarom ligt de verantwoordelijk natuurlijk bij de inburgeraar zelf.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.