15 februari 2018

CDA krijgt volop steun voor wens behoud Valkenboskerk

Het CDA diende met steun van vele fracties zoals de VVD, D66 , CU/SGP en de Haagse Stadspartij  met succes een motie in die het College oproept om de Valkenboskerk te behouden. Ze willen dat de gemeente om de tafel gaat met de Protestantse Gemeente en daarbij de wensen en ideeën van bewoners meeneemt. De motie werd met overgrote meerderheid in de Haagse gemeenteraad aangenomen.

Kerken, waaronder de Valkenboskerk, dreigen om verschillende redenen uit het straatbeeld te verdwijnen. Die beeldbepalende gebouwen zijn vaak een markant herkenningspunt in de wijk en van maatschappelijke en historische waarde. Woordvoerder Michel Rogier "De Valkenboskerk in de wijk Rustenburg-Oostbroek  is zeer geliefd onder inwoners. Zij voelen dan ook niets voor de huidige plannen waarbij  de kerk wordt gesloopt en plaatsmaakt voor woningen.  Daarom presenteerden zij onlangs een alternatief plan waarbij de kerk overeind blijft. In de kerk worden kluswoningen gerealiseerd en het gebouw kan in de wijk een maatschappelijke functie blijven vervullen. Wij ondersteunen dit."

CDA vraagt met de motie het College de plannen van de omwonenden serieus te nemen. Bij besprekingen met de Protestantse Gemeente moet het behoud van de kerk het uitgangspunt zijn.
"Gelijke gesprekken over de Bethelkerk hebben geleid tot behoud van het gebouw. Ook willen de partijen dat de buurt tijdig wordt betrokken bij de verdere besluitvorming en dat de Gemeenteraad snel wordt geïnformeerd", aldus Rogier

Bekijk hier de vlog van Michel Rogier over de Valkenboskerk

Uit het verkiezingsprogramma van het CDA:


Wanneer kerken niet langer hun oorspronkelijke functie (kunnen) vervullen zoekt de gemeente bij de transformatie van een dergelijk gebouw actief mee en zet zich waar nodig ook financieel in bij de zoektocht naar een passende nieuwe functie, waarbij ontmoeting centraal staat. Te denken valt aan een bibliotheek of een Buurthuis van de Toekomst.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.