02 juli 2015

CDA kritisch over nieuwe sportbeleid

Armoede en integratie staan centraal in het nieuwe sportbeleid van wethouder Rabin Baldewsing (PvdA). Volgens de lokale CDA-fractie zou het primaire doel van het sportbeleid van Den Haag moeten zijn om alle Hagenaars te laten sporten en goede sportvoorzieningen aan te (blijven) bieden. Dat bewoners met diverse culturele achtergronden en financiële posities elkaar ontmoeten middels sport is een mooi bijkomstig effect van goed sportbeleid, maar geen doel op zich. Daar zijn andere middelen voor.

Weer wordt er volgens de CDA-fractie geld gepompt in de Haagse krachtwijken waar al veel geld heen gaat zonder duidelijke resultaten. Pluimgraaff: ‘’Dit keer tracht de wethouder om onder het mom van sportbevordering de krachtwijken een impuls te geven. Het stimuleren van sporten of het op peil houden van de sportvoorzieningen in andere Haagse wijken vergeet de wethouder simpelweg.’’ Om erop toe te zien dat de sportgelden worden besteedt waarvoor ze bedoelt zijn en sport in de hele stad bevorderen, zegt Pluimgraaff erop toe te zien dat de financiële onderbouwing, die de wethouder in september zal presenteren klopt.


Sportverenigingen, die wat het CDA betreft een eigenstandige positie hebben en niet moeten worden gebruikt voor overheidsdoeleinde, moeten in de nieuwe sportplannen vrijwilligerswerk aan gaan bieden aan mensen uit re-integratieprojecten en ervoor zorgen dat hun ledenbestand een afspiegeling wordt van de Haagse samenleving. Deze opdrachten aan verenigingen zijn verre van wenselijk en bevorderen de Haagse sport wat het CDA betreft niet. De wethouder zegt het CDA toe verenigingen geen verplichtingen op te leggen en de zorgen bij de verenigingen weg te nemen.

Wel tevreden is het CDA dat ook vanuit de portefeuille Sport wordt ingezet op het binnenhalen van grote evenementen. De fractie wil dan ook van de wethouder weten welke sportevenementen de komende jaren naar verwachting in onze stad zullen plaatsvinden. Ook de inzet op gehandicaptensport en de aandacht voor homo-discriminatie op het veld kan op steun van het CDA rekenen. De fractie zou van de wethouder graag ook een plan zien om overmatig alcohol langs sportvelden en in sportkantines tegen te gaan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.