06 juli 2017

CDA legt focus werk, wonen, zorg en leefbaarheid

Deze donderdag werd in de gemeenteraad gesproken over de voorjaarsnota. Iedere partij mag zeggen wat er volgens hen anders moet in de stad. CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster voerde namens het CDA het woord en gaf het college een aantal wensen mee. Genoeg banen, voldoende woningen voor gezinnen, de ouderenzorg ondanks landelijke bezuinigingen op peil houden en zorgen dat de stad, na grote bevolkingsgroei, leefbaar blijft, zijn de komende periode de grote uitdagingen wat het CDA betreft.

Daniëlle Koster: ‘’De stad staat er goed voor. We hebben de afgelopen jaren veel moois bereikt voor de stad. Zo bruist Scheveningen en wordt gewerkt in de Haven, komen veel toeristen naar de vele evenementen en toeristische attracties in onze stad, hetgeen banen oplevert voor lage opgeleiden, en werd de sportcampus Zuiderpark en de vernieuwde Grote marktstraat geopend.’’ Dit betekent volgens Koster echter niet dat de gemeente achterover mag leunen. Volgens haar zijn er nog voldoende uitdagingen. 


Werk
Zo noemt Koster het banentekort in onze stad. ‘’Minder dan de helft van alle Hagenaars heeft inkomen uit werk. Dit moet echt anders en daarvoor moet werken wel lonen.’’ Koster vroeg naar de aan haar fractie beloofde aanpak ouderenwerkloosheid en diende met succes een voorstel in om kwetsbare jongeren effectiever aan een baan te helpen.
 
Gezinnen in de stad
‘’Gezinnen vormen de sterke schouders van de stad en zorgen voor sociale cohesie. Door alleen te bouwen voor de onderkant en de bovenkant zoals nu gebeurt zijn er geen geschikte huizen voor hen te vinden en jagen wij hen de stad uit. Dat mag niet gebeuren!’’, aldus Koster. Ook kaart Koster aan dat middeninkomens het meest de dupe zijn van de economische crisis en dat zij wat het CDA betreft meer ontzien moeten worden.

Zorg
Koster: ‘’Nu we steeds meer ouderen in onze stad hebben en ouderen steeds langer thuis wonen moeten we meer levensloopbestendig bouwen en blijven investeren in goede zorg en mantelzorg voor onze ouderen. Dat vraagt om het blijven investeren in ouderenzorg en het ondersteunen van mantelzorgers.’’ Het CDA diende samen met Groep De Mos een motie in die vraagt om een aanpak om uitdroging tijdens warm weer bij ouderen te voorkomen en een motie die het samenwonen van ouderen met een lichte zorgvraag met studenten mogelijk maakt.

Leefbaarheid
De stad zal de komende periode enorm groeien. In 2030 zullen er 70.000 meer Hagenaars in onze stad wonen en groeit het aantal Hagenaars boven de 600.000. Behalve voldoende woningen en een goede bereikbaarheid is het ook belangrijk dat de stad leefbaar blijft. ‘’Het moet fijn blijven om in onze stad te wonen. Dat betekent voldoende speeltuinen, sportruimtes, bankjes in de openbare ruimte, scholen en recreatiemogelijkheden. Ik ben blij dat mijn voorstel om hiervoor apart geld te reserveren de komende jaren op grote steun kan rekenen van andere partijen.’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.