17 september 2015

CDA steunt vluchtelingenbeleid gemeente Den Haag

Vanavond debatteert de Haagse gemeenteraad over de vluchtelingenproblematiek en de rol van gemeente Den Haag. Den Haag kiest ervoor om bovenop de 1047 nog eens 700 extra statushouders (vluchtelingen die al een langere tijd in Nederland zijn en een verblijfsvergunning hebben) te gaan huisvesten. Op deze manier komt er weer plek vrij in asielzoekerscentra voor nieuwe vluchtelingen. Ook geeft het stadsbestuur aan dat wanneer de landelijke overheid aan Den Haag vraagt om een asielzoekerscentrum te openen, de gemeente hier welwillend tegenover staat.

Het CDA Den Haag is zeer tevreden met de gekozen lijn van het stadsbestuur. CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster. ‘’Landelijk zien we dat de stroom vluchtelingen groeit en er zijn niet genoeg plaatsen om alle vluchtelingen op te vangen. Schrijnende beelden van vluchtelingen staan op ons netvlies gebrand. Wij, Den Haag, kunnen als internationale stad van vrede en recht niet niets doen, wegkijken en alleen andere gemeente de vluchtelingen laten opvangen. Het CDA is blij te zien dat het gemeentebestuur kiest voor een solidaire oplossing en snel woonruimte gaat aanbieden aan 700 extra statushouders. Wij nemen onze verantwoordelijkheid en dragen bij aan dit humanitaire probleem.’’

Koster benadrukt dat het voor haar fractie belangrijk is dat het college aangeeft dat deze keuze niet mag leiden tot de situatie waarin anderen Hagenaars de kans op een woning zien verkleinen of langer moeten wachten. Woonruimte voor de statushouders wordt niet binnen de reguliere woonsector gevonden maar er wordt op een creatieve manier  naar alternatieven gezocht. Hierbij valt te denken aan het plaatsen van units en het ombouwen van leegstaande kantoren of verzorgingshuizen.

De CDA-fractie verwacht van het college spoedig een uitgebreid plan om de integratie van de nieuwkomers ook in de toekomst goed te laten verlopen. ‘’Wij denken hierbij aan werk, taal en scholing. Hier zullen, met het oog op de toekomst, goede oplossingen voor moeten komen’’, aldus Koster. Ook wil de fractie dat de gemeente haar bewoners optimaal informeert en consulteert.

Daniëlle Koster sluit af: ‘’Laat een ding duidelijk zijn: wij kunnen op lokaal niveau dit probleem niet oplossen. Daar is landelijke regie voor nodig. Wij roepen het kabinet dan ook op deze regierol te pakken!’’

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.