11 juni 2015

CDA verheugd over actieplannen zorgvrijwilligers

Gisteren presenteerde CDA-zorgwethouder Karsten Klein zijn actieprogramma om de vele Haagse vrijwilligers en mantelzorgers te ondersteunen, hun positie te versterken en nieuwe helpende handen te werven. Hoofddoel van dit actieprogramma is het ondersteunen, faciliteren en stimuleren van de zorgzame samenleving. Het CDA vroeg de wethouder in oktober 2014 om een aanvalsprogrammma vrijwilligers te presenteren die inwoners van onze stad inspireert om er voor een ander te zijn. Het CDA is dan ook zeer verheugd met het actieplan.

Fractievoorzitter Daniëlle Koster: ‘’Ruim een kwart van de Hagenaars doet vrijwilligerswerk of geeft mantelzorg. Nu het rijk bezuinigt op de zorg en veel taken naar gemeenten zijn overgeheveld wordt er een steeds groter beroep gedaan op deze vrijwilligers. Het is daarom belangrijk dat wij hen ondersteunen en voorkomen dat zij overbelast raken.’’

Maatregelen
In het actieplan staan tal van plannen en maatregelen om mantelzorgers en vrijwilligers beter te ondersteunen en overbelasting te voorkomen. Zo worden werkgevers gevraagd om mantelzorgtaken bespreekbaar te maken en krijgt Den Haag een vrijwilligersacademie waar vrijwilligers cursussen en trainingen kunnen gaan volgen die hen helpen om hun werk beter uit te kunnen voeren en het werk beter te kunnen combineren met hun vaak drukke dagelijkse leven. Ook worden vrijwilligers, op verzoek van het CDA, in de cursussen opgeleid om huiselijk geweld te signaleren en te melden waardoor hun toegevoegde waarde nog groter wordt. In het actieprogramma worden voorts maatregelen gepresenteerd om vrijwilligers te blijven waarderen zoals een Waarderingsprijs.

Het tegengaan van overbelasting bij mantelzorgers is ook een speerpunt. In de nota worden plannen gepresenteerd om mantelzorgers de weg naar ondersteuning makkelijker te kunnen laten vinden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat mantelzorgers af en toe tijd voor zichzelf kunnen nemen en de zorg tijdelijk aan anderen kunnen overlaten. Voorts versterkt de gemeente vrijwilligersorganisaties, zodat zij een duurzaam en stevig fundament hebben en daarnaast aantrekkelijk zijn voor nieuwe vrijwilligers. Tot slot worden vrijwilligers die vrijwilligerswerk zoeken geholpen bij hun zoektocht.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.