21 februari 2018

CDA wil wateroverlast in Vogelwijk aanpakken

Bewoners van de Vogelwijk hebben al jaren last van kelders die blank staan door het hoge grondwaterpeil. Raadsleden Daniëlle Koster (CDA), Anne Toeters (D66) en Gerwin van Vulpen (HSP) hebben het college eerder in een motie gevraagd om maatregelen tegen de grondwateroverlast. Nu de problemen nog steeds niet zijn opgelost, vragen zij het college opnieuw om opheldering.

In de wijk is tussen 2007 en 2015 de riolering in de wijk vernieuwd, waarbij hemelwater wordt geïnfiltreerd in negen zogeheten infiltratiebekkens in de wijk. Na langdurige en hevige neerslag kunnen de bekkens overlopen en  afvoeren op de Haagse Beek. Afgelopen najaar zijn de bekkens gesloten vanwege klachten van bewoners. Na de aanleg van het nieuwe rioleringssysteem kregen zij namelijk problemen met natte kelders. Ondanks het afsluiten van de bekkens hebben de bewoners nog steeds last van wateroverlast. Ook is volgens bewoners het waterpeil van de Haagse Beek sindsdien gestegen met 30 tot 40 centimeter.
 
De raadsleden vragen het college nu de drainerende functie van de Haagse Beek te verbeteren zodat de Haagse Beek  via het afvoerkanaal of via de sloten rondom de sportvelden die grenzen aan de Haagse Beek, het water beter kan afvoeren. Zo kan  de Beek eventueel de rol van de bekkens overnemen als het waterpeil in de wijk te hoog wordt. Ook vragen zij de gemeente vaker een drainagestelsel in de straat te plaatsen die het teveel aan grondwater kan afvoeren. 
 
De partijen willen dat de gemeente meldingen van bewoners over wateroverlast serieus neemt. Nu kunnen Vogelwijkers klachten pas melden als het grondwater langdurig op 70 cm onder het straatniveau of hoger staat. De praktijk leert echter dat er nu al veel kelders langdurig blank staan, ook al is het niveau van 70 cm onder het maaiveld nog niet bereikt.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.