17 november 2016

Culturele kameleon met fluwelen en ijzeren handschoen

Het CDA wil graag dat de nieuwe burgemeester een culturele kameleon is met een fluwelen handschoen aan de ene hand en een ijzeren aan de andere hand. Vanochtend besliste de Haagse gemeenteraad in bespreking met de Commissaris van de Koning over de profielschets waaraan de nieuwe burgemeester van onze stad moet voldoen.

In het gesprek met de Commissaris van de Koning, die het proces rondom het vinden van een nieuwe burgemeester gaat begeleiden, gaf CDA-raadslid Desh Ramnath aan dat het CDA zich kan vinden in het document waarin de vereiste kenmerken, ervaringen en eigenschappen van de nieuwe burgemeester van Den Haag uitgebreid worden vastgesteld en waarin de inbreng van de bewoners van de stad goed is verwerkt.


Het CDA vindt het vooral belangrijk dat de nieuwe burgemeester kan omgaan met de culturele diversiteit in onze stad en met respect voor geloof, afkomst en geaardheid een verbind(st)er zal zijn tussen verschillende partijen en groepen mensen. Zij of hij moet aanspreekbaar zijn voor alle bewoners. Het moet iemand zijn die de stad goed begrijpt en midden in de stad staat maar tegelijkertijd niet bang is om leiding te nemen en hard op te treden wanneer dat nodig is. De nieuwe burgemeester moet goed communiceren met de stad om vervolgens in staat te zijn de gehele stad te vertegenwoordigen richting het bedrijfsleven en het buitenland.

Procedure
Nu de profielschets is vastgesteld gaat de Commissaris van de Koning, samen met de vertrouwenscommissie met daarin een afvaardiging van de Raad op zoek naar geschikte kandidaten die voldoen aan dat profiel. CDA-fractievoorzitter Daniëlle Koster is vanochtend na stemming benoemd als 1 van de 7 leden van de vertrouwenscommissie.  De Commissaris en de vertrouwenscommissie zullen na een zorgvuldige selectieprocedure twee kandidaten voordragen aan de Haagse gemeenteraad. De Raad zal namens de inwoners van Den Haag kiezen welke kandidaat het beste voldoet aan de profielschets en deze voordragen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Het streven is om medio maart de nieuwe burgemeester te installeren.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.