15 september 2015

Daniëlle blikt terug. In de wijk, bij De Mussen en in de Raadzaal

maandag 7 september

Het politieke seizoen is inmiddels al weer volop van start, tijd weer voor een blog! Het was immers al weer even geleden…

Ik begin de ochtend met onze fractievergadering. Normaal houden we deze in de avond, maar dan is de presentatie over de gebiedsprogramma’s voor Segbroek. Daar wil ik natuurlijk bij zijn! Er is gekozen voor een flitsend programma in aanwezigheid van stadsdeelwethouder Wijsmuller. Helaas een beetje te flitsend voor sommige aanwezigen. Veel bewoners hadden naar aanleiding van de uitnodiging verwacht dat er plannen zouden worden gepresenteerd waar ze op kunnen reageren. In plaats daarvan zagen ze (wel hele leuke) filmpjes over buurtinitiatieven en thema’s die spelen in de wijk als onder andere weesfietsen, ouderen, verkeersveiligheid. Ook belangrijk, maar niet echt wat een deel van de zaal had verwacht. De communicatie over de bedoeling van de avond had dus beter gekund. Gemiste kans.

Dinsdag 8 september
Vandaag een afspraak met Nicoline Grötzenbach van De Mussen. Ik heb al eerder contact met haar gehad over hun project De Schildersmoeders, dat ik een warm hart toedraag. Wat ik niet wist is dat De Mussen het oudste buurthuis van heel Nederland is, zo leer je nog eens wat!

In de avond loop ik met collega’s Gerwin van Vulpen, Frans de Graaf, Anne Toeters en Arjen Lakerveld door het Regentes-Valkenboskwartier op uitnodiging van Mafunagova, de bewonersorganisatie. Doel is om de overlast van overbewoning aan ons te laten zien; zwerfvuil naast Orac’s en wat woningsplitsing kan doen met een straat. Er komen zeer veel interessante punten naar voren en we besluiten gezamenlijk vragen te stellen hierover.

Woensdag 9 september

In de ochtend word ik al vroeg wakker van de politiehelikopter. Dat kan maar 1 ding betekenen: eindelijk wordt De Vloek ontruimd! Ik kan er met mijn hoofd niet bij dat deze krakers zich verzetten tegen de ontruiming en lak hebben aan de uitspraak van de rechter. Het CDA heeft er dan ook grote moeite mee dat relschoppers worden beloond voor slecht gedrag en ook nog eens een aantal jaren gratis in een nieuw gebouw mogen zitten. Daar moet je als beginnend ondernemer eens om vragen!

In de middag twee belangrijke agendapunten bij de Commissie Bestuur; het Raadsvoorstel over de Handhaving van de leefbaarheid en de evaluatie van de Jaarwisseling. Namens het CDA vraag ik aandacht voor de weesfietsen. Ook tijdens de wandeling in ReVa kwam de overlast van weesfietsen aan bod. Ook wil ik precies weten wat de gemeente Den Haag doet om het voor handhavers makkelijker te maken om aangifte te doen indien dat nodig is.

De afgelopen jaarwisseling is goed verlopen; een goed ontvangen vuurwerkshow op de Hofvijver en minder overlast door de verkorte afsteektijden. Punt van zorg blijft de nieuwe locatie van het vreugdevuur op Scheveningen. Een mooie traditie die niemand wil afschaffen, maar de nieuwe locatie stuit op verzet bij de omwonenden. De inspreker, de heer Lautenbach, vertolkt de zorgen van de omwonenden van de nieuwe locatie (bij de keerlus van tram 11). Afgelopen jaar ging het goed vanwege aflandige wind, maar zij maken zich grote zorgen als er veel wind is die recht naar hun huizen gaat. Zij zien het vreugdevuur graag meer richting het Noordelijk Havenhoofd. Volgens de Burgemeester is dat geen goede plek omdat daar de start van de Nieuwsjaarsduik is. Na het vreugdevuur blijven altijd veel spijkers achter op het strand (daarom wordt het zand daar ook afgegraven), het is dus geen goed idee om daar met blote voeten en paar uur later overheen te rennen. In het najaar spreken we hier opnieuw over. Dan is er ook een rapport van TNO over de gezondheidsrisico’s van de nieuwe locatie van het vreugdevuur.

Donderdag 10 september

Doordat de raadsconferentie op het laatste moment niet doorgaat heb ik opeens veel tijd om dingen af te maken op mijn werk, mail door te spitten enzovoorts. Ook overleg ik in de middag met collega Joeri Oudshoorn van de HSP over de werkbespreking over ons initiatief van een burgerbegroting.

Weekend

Villa Ockenburg ging met grote inzet van vrijwilligers dit weekend weer open!

Vrijdag een droevige dag vanwege de begrafenis van een tante. Om de zinnen te verzetten ga ik toch in de avond eten met vriendinnen die ik al tijden niet meer heb gezien. Werd de dag toch nog gezellig afgesloten.

Verder stond het weekend in het teken van een feestje dat we zondag gaven vanwege alle jarigen in de familie. Ondanks de regen werd het een gezellige borrel!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.