07 oktober 2014

Daniëlle Koster over veiligheid voor ouderen

Fractievoorzitter Daniëlle Koster sprak gisteren op de 100ste voorlichtingsbijeenkomst van de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) over veiligheid voor ouderen:

“Ook mijn oma was bang om ’s avonds open te doen als de bel ging en ze geen bezoek meer verwachtte. Gelukkig is er nooit bij haar  ingebroken. Of brand geweest. Mijn oma is wel heel vaak gevallen. Maar toch wilde ze niet een alarm om haar nek hangen. Dat vond ze niet nodig en het voelde ook niet fijn om haar nek.

Jaarlijks overlijden echter ongeveer 2500 ouderen als gevolg van een val. En ruim 80.000 ouderen raken gewond als gevolg van een val. Daarmee wil ik de angst van ouderen voor criminaliteit niet bagatelliseren, maar valpreventie hoort ook bij veiligheid. Dus laat dat licht branden ’s nachts op de overloop en draag dat alarm! Als mijn oma dat alarm had gedragen, had mijn moeder trouwens ook heel wat nachten beter kunnen slapen, en waren mijn oma heel wat bezoeken aan huisarts en soms zelfs ziekenhuis bespaard gebleven!

We hebben in Den Haag een gemeentelijke ouderenmonitor. Hieruit blijkt dat ruim een kwart van de Haagse ouderen zich weleens onveilig voelt. En dat 3% van de Haagse ouderen zich zelfs váák onveilig voelt. Senioren voelen zich met name onveilig op plekken met veel hangjongeren, in het openbaar vervoer en op stations. En opvallend genoeg ook steeds meer in winkelcentra. Ondanks dat het aantal misdrijven bij ouderen de laatste jaren niet is toegenomen, neemt bij ouderen het gevoel van onveiligheid juist toe. En dat is erg vervelend. Want die angst beïnvloed natuurlijk het woon- en leefplezier. En als mensen liever niet meer met het  openbaar vervoer reizen, of naar het winkelcentrum gaan om te winkelen of een kopje koffie te drinken, dan ligt sociaal isolement of vereenzaming op de loer.

De meeste mensen willen terecht zo lang mogelijk zelfstandig leven. Daarom is het belangrijk dat, naast goede zorg en ondersteuning, mensen zich thuis én op straat veilig voelen! De gemeente Den Haag pakt dit samen met bewoners, politie en onder andere het Haagse Ouderenplatform op. Zo wordt met elkaar actie ondernomen om wijken en buurten veiliger te maken. Door verlichting aan te brengen op donkere of afgelegen plekken en portieken. Door veegacties te houden zodat de straten schoon zijn. Zo’n schone straat geeft namelijk een veel veiliger gevoel. En door inzet van buurtpreventieteams. Zij surveilleren in verschillende wijken en zijn makkelijk aan te spreken door bewoners. Verder is het natuurlijk heel belangrijk dat mensen elkaar kennen. Dat buren een beetje omzien naar elkaar. Zodat je weet dat je er niet alleen voor staat en iemand kunt bellen als je hulp nodig hebt.

Mensen kunnen ook veel zelf doen om onveilige situaties te voorkomen. Ik ben dan ook zeer enthousiast over het initiatief van de KBO: ‘het project veilig thuis’. Hierbij worden vrijwilligers getraind om groepsvoorlichting te geven, of bij mensen thuis praktische veiligheidstips te geven. Ook worden ouderen getraind weerbaar te zijn in bedreigende situaties. Deze adviezen zijn trouwens goed voor iedereen, niet alleen voor ouderen! Ik ben zelf ook weleens bijna in zo’n nepmail getuind, waarbij om mijn pincode werd gevraagd. Tot ik me bedacht dat de bank alleen mijn privémail heeft en niet mijn zakelijke email.

Vele honderden ouderen hebben al mee gedaan aan het ‘project veilig thuis’. Al 500 huisbezoeken zijn afgelegd en vandaag vindt in de week van veiligheid al weer de 100ste groepsvoorlichting plaats!

Ik feliciteer dan ook van harte de KBO en al die vele vrijwilligers die hieraan hebben bijgedragen! En ik dank u voor uw inzet!

Ik sluit af door te zeggen dat, mocht u nog ideeën willen aandragen die de veiligheid in Den Haag verder kunnen verbeteren, ik dat natuurlijk graag van u hoor! U kunt mij bereiken via de organisatie van deze bijeenkomst.

Dank voor uw aandacht!''

- Daniëlle Koster-

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.