02 april 2017

De Week van Michel!

Het is een druk weekje geweest in Den Haag met een lach en een traan…

Maandag
Vandaag ben ik bijna de hele dag aan het werk op Hofstad Lyceum.

Tussendoor moet ik wel naar de crematie van onze oud-tante Annie. Ze is 91 jaar geworden en onlangs waren we nog even bij haar. Altijd de vrolijkheid zelve en de dia’s bij de uitvaart onderschrijven dit. Mooi vooral om de foto’s te zien van de dansschool die zij jarenlang heeft gerund aan de Prinsegracht met haar echtgenoot Peter van Velzen.

Dinsdag
Vandaag weer lekker bezig in het Onderwijs. Ik heb een gesprek met een paar leerlingen over hun profielwerkstuk. Zij gaan een onderzoek doen naar het gedrag van mensen bij het zien van een onbekende rode knop.
Ik heb deze leerlingen niet gepushed! Je zou het haast denken, want uitgerekend deze week trek ik aan de bel omdat de Metropoolregio dergelijke knoppen heeft geplaatst bij diverse OV-haltes.

Er staat niets bij en veel mensen weten niet waar ze voor dienen…

Ik weet op verzoek nog een rondleiding door de stad in te plannen voor enkele ambtenaren die iets meer willen weten over Den Haag Popstad nummer 1.
Erg leuk om weer te mogen doen. 

We trekken per fiets door de stad en vanwege het mooie weer kunnen we zelfs nog naar de locaties waar de Rolschaatsbaan en later Discotheek Marathon hebben gestaan.

Woensdag
Er is veel overleg vandaag en in de avond zie ik nog kans om even naar de bewonersavond te gaan van Wijkberaad Houtwijk.

Geweldig om te zien dat zoveel mensen gekomen zijn om hun zorgen en wensen te bespreken en om hier samen de schouders onder te zetten.

Donderdag
Ik heb de hele dag werkbesprekingen in de Raadszaal. Dat moet soms ook gebeuren, maar het is vandaag juist prachtig weer… Maar gelukkig is de redding daar, want er is een onverwachte (maar o, zo welkome) ontruimingsoefening.
Naar buiten dus!
Ik maakte er het volgende filmpje van

In de avond sluit ik in de Archipelbuurt aan bij de bewonersavond. Het gaat over de verkeersafwikkeling in en rond de wijk. Het dossier ken ik al vele jaren en ik maak de bewoners duidelijk dat de oplossing niet alleen ín of direct rond de Archipelwijk of het Willemspark ligt, maar ook ver daar buiten.

Indien men namelijk de Neherkade onder het Hildebrandplein doortrekt naar de Erasmusweg, betekent dat een goede start. Niet alleen los je daar een enorm knooppunt op, waarmee de leefbaarheid bevorderd wordt, maar je hebt dan ook een zeer goede alternatief voor de Noord-Westelijke Hoofdroute langs de Archipelbuurt en het Willemspark.

Ook leg ik uit dat men nu een verkeersmanagementsysteem uitgerold heeft, dat ervoor moet zorgen dat de doorstroming van auto, fiets en OV beter op elkaar is afgestemd. 

Dit wordt gedaan naar aanleiding van een CDA-motie, waarvoor 13 miljoen is uitgetrokken en het is de bedoeling dat dit systeem integraal door de hele stad wordt doorgevoerd.

Wat het CDA betreft pakken we hierna door en sluiten we het systeem aan op de metingen van luchtkwaliteit, zodat verkeer kan worden omgeleid indien de luchtkwaliteit in een bepaalde wijk of straat de norm overschrijdt. Dit is geen science-fiction, dit wordt in enkele landen van de EU al gedaan en wat mij betreft gaan we dit ook in Den Haag doen.

Tot slot laat ik weten dat het volgende college een start zou moeten maken met plannen om de Teldersweg te overkluizen, zodat de twee belangrijke parken, de Scheveningse Bosjes en het Westduinpark aan elkaar gekoppeld worden.
Mijn plannen worden in de Archipelbuurt zeer enthousiast ontvangen en ik krijg direct de uitnodiging om vaker te komen. Prima, want samen staan we sterk, nietwaar?

Later op de avond ben ik nog steeds aan het werk, want Hofstad Lyceum heeft een gala-avond voor de examenleerlingen in de binnenstad. Mede door de afterparty wordt het nog gezellig vroeg in de ochtend.
Ja, Politiek en Onderwijs is iedere dag anders….

Vrijdag
Ik verzet veel administratief werk vandaag.
Ik woon met Desiree sinds een half jaar in een voormalig pand dat geheel gerenoveerd is tot woonappartementen. Ja, we gaan mee met onze tijd!
Vanavond organiseren we een zeer gezellige kennismakingsborrel met onze nieuwe buren op onze etage.

Zaterdag
Deze ochtend schuif ik aan bij Nieuwsuur van Den Haag FM en praat ik onder andere over de Metropoolregio Rotetrdam-Den haag die over ons OV gaat (jawel, ook de rode knop…) en over het Popmuseum Rock-Art (waar ik nét een reportage over had gepubliceerd) én over woningbouw. 

Er moeten naar mijn mening veel meer betaalbare woningen komen voor middeninkomens. Dit roepen we als CDA al jaren en deze week kregen we, bij de werkbespreking van de Woonvisie voor Den Haag, bijval van deskundigen.  

Mensen met een middeninkomen verhuizen uit onze stad vanwege een te klein aanbod aan geschikte woningen. De middeninkomens zijn de ruggengraat van onze economie. En we moeten er alles aan doen om deze mensen te behouden voor onze stad en doorstroming vanuit sociale huurwoningen in onze stad mogelijk maken.
Bij de nieuwe Woonvisie voor Den Haag, die we binnenkort gaan behandelen, zal ik hiervoor pleiten.  

In de namiddag ga ik nog even langs bij de opening van de tweede vestiging van de Haagsche Stadsfiets. Haagse Kracht.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.