24 september 2017

De Week van Michel: als waakhond voor ons Haags geld...

Het was een drukke, maar leuke week in Den Haag met ADO, OV in Scheveningen en een greep uit onze kas die ik helaas niet kon voorkomen…

Maandag
Vandaag ben ik vooral bezig met Onderwijs voor de school waar ik voor werk, het Hofstad Lyceum en tussendoor was ik actief bij UNICEF. Als Haags ambassadeur voor UNICEF ben ik met een top-team bezig om weer nieuwe activiteiten te organiseren, die allemaal in het teken staan van kinderrechten.

Een aantal ‘bekende’ acties blijft natuurlijk doorgaan. Zo hoop ik dit jaar in december met jan Vermolen weer in het Atrium oliebollen te mogen verkopen.

Dinsdag
Prinsjesdag. Een geweldige traditie die veel vrolijke mensen naar onze stad trekt.
Er is plek zat in de stad, want de Haagse scholieren ’s zijn middags vrij en half Den Haag zit dan in Drievliet of andere pretparken. Ook een mooie traditie!

Woensdag
Vandaag zijn er de hele dag vergaderingen.
Ik begin de dag met de Commissie Leefomgeving, waar ik de wethouder heb gevraagd om met mij in discussie te gaan over het parkeren bij de sportclubs in Madestein. Dat is momenteel een drama en dit heb ik al eerder aangegeven. Onlangs heeft de wethouder dit zelf ook kunnen zien.

De discussie duurt kort want in een aantal zinnen leg ik uit dat de sportclubs in het verleden, vanwege de ruimte die Den Haag nodig had, naar Madestein zijn verplaatst. Nu daar veel woningbouw gaat plaatsvinden,  komen de sportclubs wederom in de problemen omdat er in rap tempo parkeerplaatsen verdwijnen.
De wethouder belooft mij met de sportclubs rond de tafel te gaan zitten om de benodigde parkeerplaatsen te realiseren en heeft daar zelfs budget voor. Mooi, en nu aan de slag!

De Partij voor de Dieren probeert hiervoor nog bomen te redden. Na een kort debatje kom ik er achter dat ze geen moeite hebben gedaan om de ruim 30 volwassen bomen te redden voor het geplande fietspad aan de Madesteinweg…

Het debat over de tram op de Westduinweg verloopt zeer merkwaardig.
Er is hoogwaardig frequent OV nodig in Scheveningen, anders is dit gebied straks niet eens meer bereikbaar voor Scheveningers zelf.
Mede op verzoek van de adviesgroep van bewonersorganisaties in Scheveningen, wordt een tramtraject over de Westduinweg onderzocht. Bewoners op de Westduinweg zelf zijn hier niet blij mee, en dit kan ik mij voorstellen. Ik waardeer het dan ook zeer dat zij constructief betrokken zijn geweest bij de opzet voor een onderzoek. Er moet namelijk onderzocht worden of een tram daar technisch gezien wel of niet kan rijden en of zo’n tram daar het gewenste verkeerskundige effect sorteert. Meten is weten.

Welnu, het technisch onderzoek is voor de zomer afgerond. Dat onderzoek zegt dat het technisch mogelijk is om een tram over de Westduinweg te laten rijden, maar dat het wel veel aanpassingen vergt. Dit vermoeden was er natuurlijk al, maar nu is het ook wetenschappelijk onderzocht. Meten is weten.

Het is geen eerlijke manier van politiek bedrijven, waar niemand iets mee opschiet en vooral de bewoners van de Westduinweg niet.Michel Rogier over gebrek aan eerlijke politiek in de Haagse gemeenteraad

Groep de Mos vond het nodig om direct het eerste onderzoek te agenderen. Ik vond dit wat voorbarig, want op verzoek van de bewonersorganisatie zijn we nog bezig met het tweede verkeerskundig onderzoek. Je moet namelijk weten wat het verkeerskundig effect is. Meten is weten.
Groep de Mos drukte toch door en vandaag bespreken we dus het technisch onderzoek.
Maar de Commissie valt bijna van haar stoel als Rachid van Groep de Mos als eerste vraagt waar een verkeerskundig  onderzoek blijft…
Daar zakt mijn broek van af, want hij wéét dat dit onderzoek nog loopt en dat we hem juist hebben gevraagd om deze bespreking uit te stellen totdat alle - door de bewoners gevraagde - onderzoeken zijn afgerond. Het is geen eerlijke manier van politiek bedrijven, waar niemand iets mee opschiet en vooral de bewoners van de Westduinweg niet.

Nu het onderwerp dan toch vandaag behandeld wordt, gebruik ik mijn inbreng om aan te geven dat ik het democratisch proces belangrijk vind. Er zijn aan de bewoners twee onderzoeken toegezegd. En die ronden we af. Meten is weten.
De uitkomst van het eerste onderzoek liet zien dat het technisch weliswaar mogelijk is om een tram over de Westduinweg te laten rijden, maar dat dit een behoorlijke tol vraagt van de bewoners.
Deze meetgegevens hebben we nu, en de tol die betaald moet worden is hoog.
Te hoog wat mij betreft.

Verkeerskundig lijkt mij de Westduinweg een bottleneck te zijn, maar om dit te kunnen bewijzen is het tweede onderzoek nodig.
De resultaten van dit onderzoek zullen nodig zijn om de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, die over ons OV beslist, te kunnen overtuigen dat een tram over de Westduinweg niet de gewenste hoogwaardige en hoogfrequente OV-verbinding gaat opleveren, die men voor ogen heeft.

Ik sluit mijn betoog af met een pleidooi dat ik vorige week ook hield, namelijk dat Den Haag meer lef moet tonen in de Metropoolregio om het OV in Den Haag op meerdere plekken onder de grond te krijgen.

Als het Rotterdam lukt om 365 miljoen te krijgen voor een lightrailverbinding naar Hoek van Holland (dat slechts een fractie van het bezoekersaantal van Scheveningen heeft), dan moet Den Haag niet te bescheiden zijn wanneer we opkomen voor de belangen van onze stad en in dit geval voor Scheveningen-bad en Scheveningen Haven in het bijzonder.

Ondergronds OV vanuit de regio, Rotterdam-The Hague Airport onder het CS door richting Scheveningen-bad en Scheveningen-haven is hard nodig. Net zoals goede P+R vanuit de Binckhorst via het centrum, tracé lijn 11 via de Haagse Markt, onder het Hobbemaplein door richting de boulevard van Scheveningen.

Den Haag en de kuststroken moeten voor hun eigen bewoners en bedrijven immers goed bereikbaar blijven.
Zie hiervoor ook mijn pleidooi voor hoogwaardig OV onder de Loosduinse Vaart richting Vroondaal.

Dat was alleen de ochtendvergadering nog maar…
In de middag hebben we met de Commissie Samenleving een werkbespreking over de toegankelijkheid van de Zorg.
Dit is een belangrijk thema dat constante aandacht nodig heeft. Den Haag kreeg bij de decentralisatie van de Zorg onvoldoende tijd om te kunnen realiseren dat de aanmeldingsmogelijkheden op het nu gewenste niveau komen.

Een pleidooi voor uitstel om dit te bereiken werd door de PvdA Den Haag niet ondersteund, maar zij waren en zijn wel de hardste schreeuwers dat de aanmeldingsprocedure niet goed loopt.

Sjaak Bral noemde dit in één van zijn columns zelfs hypocriet.

Vanmiddag krijgen we zeer goede ontwikkelingen te zien voor het melden van een zorg-hulpvraag.
Dit zal, door steeds weer nieuwe communicatietechnieken, onze constante aandacht nodig hebben.
Lukt het je niet om een zorgvraag te melden, neem contact met mij op, want dan moet dit verbeterd worden. Daar leren we met z’n allen van!

In de namiddag laat ik mij nog bijpraten over de warmtelevering in Ypenburg.
Bewoners zijn daar met Eneco zeer goed bezig om dit op een duurzame manier voor elkaar te krijgen.

Warmtelevering i.p.v. aardgas of olie stoken heeft de toekomst in Den Haag en diverse bewonersorganisaties zoals in Ypenburg maar ook in Scheveningen, Archipel en de Vruchtenbuurt zijn hier zelf al mee aan de slag. Top! Haagse Kracht!

In de avond staat de stand van zaken over de circulaire economie op het programma.

Dit onderwerp is al zó vaak besproken (vandaag zelfs nog) dat ik dit keer oversla.
Ik ga snel naar huis om wat te eten met Desiree (die zie ik veel te weinig deze week…) om vervolgens naar het ADO-stadion te gaan om SVV Scheveningen aan te moedigen bij hun wedstrijd tegen Ajax. Het wordt een memorabele avond!

Donderdag

Vandaag begint de Week tegen de Eenzaamheid. Eenzaamheid is een vaak onderschat probleem dat eigenlijk geen leeftijdsgrens heeft.
CDA Den Haag organiseert hiervoor vaak High Tea momenten in zorginstellingen en nodigt hierbij ook de buurt uit.
Vandaag zijn we bij Verzorgingshuis Oostduin van Florence.

Ik vind het altijd prachtig de verhalen van bewoners te horen, die vaak over ‘vroeger’ gaan. Maar ik raak op die manier ook in gesprek met vrijwilligers en professionals die hun zorgen en wensen meegeven.

Lees hier meer over deze middag.

In de avond hebben we onze Raadsvergadering. De eerste na het zomerreces.
We behandelen het voorstel ‘Den Haag op weg naar een duurzame warmte voorziening in 2040’.
Het gaat hierbij over transitie van het gebruik van aardgas en olie naar het gebruik van aardwarmte.
Iets dat in het buitenland maar ook in ons eigen Westland al veel wordt toegepast. Diverse testen hebben aangetoond dat we in Den Haag hiervoor op een zeer geschikte locatie zitten.
We zitten er warmpjes bij maar we voelen het zelf nog niet.
Op naar warmte gebruik dus en ik zie hiervoor kansen om de jeugd van nu op te leiden voor de banen van morgen.
Op naar warmte gebruik dus en ik zie hiervoor kansen om de jeugd van nu op te leiden voor de banen van morgen.

In een motie roep ik daarom het college op om samen met het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen te zorgen voor de benodigde technische opleidingen, zodat we de kennis en kunde, maar ook de handjes, niet van buiten hoeven te halen.
Weer een reden erbij om te pleiten voor meer Technische Scholen.

Jammer dat de PVV dit anders ziet, maar mijn motie wordt vrijwel Raadsbreed aangenomen.

Zie hier meer.

Onder leiding van de PvdA wordt er tijdens deze Raadsvergadering een greep uit de Haagse kas gedaan.
We hebben geld in de reserves zitten voor het opvangen van de landelijke bezuinigingen op de Zorg. De grootste bezuinigingsoperatie op de Zorg, onder leiding van VVD en PvdA, ooit.
De Haagse zorg-reserves zijn in december 2016, mede op verzoek van de PvdA Den Haag, voor de begroting 2017 in onze reserves blijven zitten omdat de effecten van de landelijke bezuinigingen op de zorg ook de komende jaren nog merkbaar zullen zijn.
In januari, slechts enkele weken na het vaststellen van de begroting, begon de Haagse PvdA met de landelijke verkiezingen voor de boeg, in eens moord en brand te schreeuwen dat er veel Zorg-geld in de Haagse reserves zit. Alsof dit niet bij hen bekend was, alsof zij dit zelf enkele weken daarvoor niet zo besloten hadden…

Om de Zorg ondanks landelijke bezuinigingen zoveel als mogelijk voor Hagenaars te garanderen, is dankzij het CDA en met steun van onze coalitiepartners veel geld voor de Zorg gereserveerd. Mede dankzij dit geld is er, in tegenstelling tot in veel andere gemeenten, niemand in Zorg op achteruit gegaan.
We hebben nog reserve over, maar bij jaarlijkse zorguitgaven van vele honderden miljoenen euro’s loop je ook risico’s. Reserves zijn nodig om tegenslagen op te vangen. Dankzij de zorgreserve waren wij bij faillissement van een zorgaanbieder, zoals vorig jaar, niet afhankelijk van marktpartijen.
Een zorgreserve is nodig om zelf controle en regie te houden voor degenen die dagelijks hard zorg nodig hebben in Den Haag.

Bovendien zijn we met de bezuinigingen nog niet klaar. De effecten van de bezuinigingen zullen de komende jaren nog invloed hebben op onze begroting. Om dit voor onze mensen in Den Haag op te kunnen vangen, heb je ook in de toekomst geld nodig.

Toch kunnen onder leiding van de PvdA de handjes van enkele partijen niet uit de gemeentekas blijven en willen zij de eigen bijdragen voor dagbesteding afschaffen, met als argument dat er anders zorg wordt gemeden.

Voor argumenten wordt geput uit een onderzoek bij andere gemeenten, terwijl iedere gemeente in Nederland het weer anders heeft georganiseerd. Voor de dagbesteding wordt in Den Haag slechts een zeer kleine en inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd.
Navraag door de media in de afgelopen week (oa door Den Haag FM) leert dat er hierdoor geen mensen dagbesteding mijden. Men herkent de klachten van de PvdA niet.
Wel is het een feit dat 40% van de mensen met een minimuminkomen géén gebruik maakt van de speciale collectieve zorgverzekering die aangeboden wordt door wethouder Baldewsingh, waarbij er voor vrijwel alle zorgaspecten geen eigen bijdrage nodig is. Dát is pas zorgwekkend!

Ja, we hebben een zorg-reserve en mede op verzoek van het CDA wordt door de Rekenkamer en Accountantsdienst bekeken of dit geld structureel of incidenteel kan worden uitgegeven. Dit willen wij weten alvorens geld uit reserves wordt uitgegeven. Zorggeld hoort immers naar de Zorg te gaan. De cruciale vraag is of je dit op een verantwoorde wijze structureel of incidenteel kunt doen.
Dit heet financieel goed beleid.

Maar ondanks het uitdrukkelijk negatieve advies van het college (lees deze hier) en zonder het onderzoek van onze eigen Rekenkamer en Accountantsdienst af te wachten, en zonder overleg met Cliëntenraad, Kwaliteitscommissie Zorg en zonder raadpleging van de uitvoerende instanties zelf, wordt het voorstel onder leiding van PvdA Den Haag door een krappe linkse meerderheid uitgevoerd. Dat Groep de Mos zich achter dit verkiezingskarretje van de PvdA laat spannen, had ik niet van hen verwacht.

Het gevolg is minder reserves, die de komende jaren hard nodig zijn en structureel 2 miljoen minder zorginkomsten. Dit alles zal dan volgend jaar linksom of rechtsom met zorgbudgetten op een minder sociale manier opgevangen moeten worden.
Het is alsof je een met een volle boodschappenkar de winkel uitloopt en zegt dat degene die achter je komt wel zal betalen.

Het is 4 uur in de ochtend als ik mijn bed induik.

Vrijdag 
De hele dag weer aan het werk in het Onderwijs. Elke dag anders!

Zaterdag
Ik heb het genoegen om in het Loosduins museum een toespraak te houden bij de presentatie van het boek Platglas. Een bundeling van verhalen uit de Facebookgroep Geboren in Loosduinen.

 

De Facebookgroep is het levenswerk van Frans van Gaalen en het boek is de voorlopige kroon op dit werk.
Er hebben 19 schrijvers aan dit boek meegedaan en ik vond het een bijzondere eer dat ik één van deze schrijvers mocht zijn.
Bedankt Frans!

Het is Burendag en ik ga even langs bij Stichting Samenlevingsopbouw Solidair. Daar is het altijd burendag, want zij zetten zich dag en nacht in voor bewoners in de buurt die sterk afhankelijk zijn van eten en spullen.

Bij Radio Discus ben ik aanwezig bij de heropening van hun studio in Escamp.

Geweldig om te zien hoeveel mensen er betrokken zijn bij het verzorgen van hun uitzendingen!

’s Middags ook nog even langs Kijkduin naar de Boulevard of Golden Oldies

In de avond met Desiree naar de wedstrijd ADO-Sparta waar we ADO voor het eerst dit voetbalseizoen zien winnen in het eigen stadion.
Yes!

Het was weer een leuke week!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.