05 november 2017

De Week van Michel met een lach en een traan

Deze week behandelden we de begroting van Den Haag en had ik diverse gesprekken waarmee ik probeer om met elkaar Den Haag weer een stuk mooier te maken!

Maandag
Vandaag heb ik met collega-raadslid Desh sollicitatiegesprekken met kandidaten voor de functie van Communicatie- en Beleidsmedewerker voor onze fractie.

In de avond denken we vroeg klaar te zijn met onze fractievergadering, maar dat is niet het geval.
Komende week behandelen we namelijk de begroting van de gemeente Den Haag en dat vraagt natuurlijk onze aandacht. Voordat je het weet, is er een partij die weliswaar een sympathiek plan heeft, maar dat de stad meer geld kost dan we hebben.

Dinsdag
Een droevige dag in Loosduinen want vandaag nemen we afscheid van Gerard Luijten.
Gerard heeft zeer veel vrijwilligerswerk gedaan en was de laatste jaren vooral te zien op Buitenplaats Ockenburgh. Met zijn scootmobiel ging hij hier vrijwel dagelijks naar toe. Ook daar kon hij niet stilzitten. Hij moest altijd iets te doen hebben, al was het maar servetjes vouwen. Als sponsor van dit burgerinitiatief doneerde hij onder andere de Loosduinse vlag. Hij was trots om Loosduiner te zijn. Ik heb veel gesprekken met Gerard gehad en tijdens één van deze gesprekken heb ik hem beloofd dat ik mij zal inzetten om een straat te laten vernoemen naar wijlen Kapelaan Cees Kroon.

Dit is bij leven van Gerard helaas nog niet gelukt, maar ik zal mij daarvoor blijven inzetten. Als blijk dat ik dit daadwerkelijk doe, draag ik tijdens de uitvaart van Gerard het straatnaambord, dat ik al heb laten maken, bij mij.

Het levensverhaal van Gerard is vorig jaar in boekvorm verschenen en als je dat leest dan zou Gerard zelf eigenlijk ook een straat verdienen.

Woensdag
Een drukke dag met veel overleg op het stadhuis. Dat is eigenlijk niets voor mij, maar soms moet je hiervoor wel tijd maken. Het zijn vooral veel gesprekken met bewoners en ondernemers. Ik vind het wel mooi om met hen te zoeken naar oplossingen voor hun zorgen en wensen. Soms lukt dit direct en soms moeten we een iets langere adem hebben.

Met bewoners rond het sportveld aan de Mozartlaan, dat door woningbouw wordt bedreigd, heb ik gesprekken over de mogelijkheid om de forse bouwplannen voor dit veld sterk in te dammen.

Wordt vervolgd.

In de avond heb ik een bijeenkomst met organisaties die zich op vrijwillige basis bezig houden met informele zorg. Van mantelzorg tot zelfs wijkverpleging. Geweldig om te zien dat dit massaal gebeurt. Nóg meer dan dat ik dacht. Zoals een organisatie die ondernemers betrekt bij het herkennen van eenzaamheid en daar dan weer wat mee doet. En tal van buurthuizen tot werkorganisaties aan toe, die een eigen zorgcoöperatie hebben opgericht.
Pure Haagse Kracht!

Donderdag
Dé dag waarop we de begroting van Den Haag vastleggen. Een lange zit, een vergadering die van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat duurt.
Alle onderdelen van de begroting zijn de afgelopen weken al een keer in commissievergaderingen behandeld. Vandaag houdt iedere partij nog een extra pleidooi voor wat zij belangrijk vinden in de begroting. Het is ook het moment om amendementen en moties in te dienen om iets in de begroting te veranderen zodat jouw plan uitgevoerd kan worden.
Dit is oppassen geblazen, want soms (zeg maar gerust vaak) klinkt een plan geweldig maar onderaan de streep is het regelmatig onbetaalbaar en is er geen dekking voor in de begroting. Wij noemen zulke plannen dan ook de ‘gratis bier’-moties.

Toch zijn er gelukkig nog veel moties die goed én betaalbaar zijn en daar stemmen we als CDA dan ook graag voor.
Zelf dienen we als CDA Den Haag een motie in om de overlast van te hoge grondwaterstand in veel wijken tegen te gaan, om buurtfietsenstallingen beter te faciliteren en om de nieuwe wijk Vroondaal goed te laten aansluiten op ons Haags OV-netwerk. Zie hierover meer.

De CDA moties worden met overgrote meerderheid aangenomen.

Mooi! Zie hier de complete inbreng van het CDA voor de begroting 
Het is middernacht als ik thuis kom.

Vrijdag
Lekker de hele dag in het onderwijs. Ook leuk!
Wel heb ik nog een gesprek met omwonenden van de Ontmoetingskerk in Loosduinen. Deze kerk staat te koop maar de nieuwe bouwplannen voor deze locatie zijn veel te fors voor de buurt (zie mijn eerdere weblog). Het is aan de projectontwikkelaar om met een beter plan te komen waar we als gemeenteraad akkoord mee kunnen gaan. Als servicegerichte volksvertegenwoordiger hoor ik de zorgen en wensen van de omwonenden aan en adviseer hen over de stappen die genomen moeten worden.

En dan is het weekend…

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.