De Week van Michel: op naar de Kerst!
We maken ons op voor de Kerst!
Maandag
Vandaag hebben we onze fractievergadering in de Heesterbuurt. Bewoners en ondernemers zijn door ons uitgenodigd om met de fractie hun zorgen en wensen te bespreken.
Annette de Graaf schuift als stadsdeeldirecteur bij de bijeenkomst aan.
Dinsdag
Ja dé grote dag natuurlijk. Met kloppend hart sta ik op.. en ja hoor de Sint heeft ons niet vergeten!
Op Hofstad Lyceum mag ik namens de leerlingen en het personeel de Sint ontvangen. Hij geeft met behulp van vele docenten en leerlingen weer een hilarische show weg.
Woensdag
Vandaag heb ik veel gesprekken en werkbezoeken. Sommige gesprekken combineer ik tactisch met de lunch, bijvoorbeeld bij Happy Tosti. Ik had nog nooit gehoord van een tosti met zuurkool en worst, maar waarom ook niet? Het is er koud genoeg voor!
Met Rob Geurst heb ik een lang gesprek over betaald parkeren. Rob is ondernemer in hart en nieren (eigenaar van Verbouwen op Maat) en roept de politiek op om eens goed na te denken over hoe we in betaald parkeergebieden met bedrijfsbusjes om moeten gaan. Hij wil hier zelf ook constructief over meedenken.
Rob heeft al een heleboel voor ons uitgezocht. Hij legt bloot dat door een lappendeken van betaald parkeergebieden en regelingen, er een evenredig groot palet aan regels is voor ondernemers. Dit moet anders volgens Rob en je mag daarbij echt ook denken aan duurzame oplossingen. Ik ben het hierover roerend met hem eens.
Inmiddels is er een motie aangenomen waarin het college wordt opgeroepen om met dit idee aan de slag te gaan. Het zou goed zijn als men hier haast mee maakt.
In Vroondaal ga ik op verzoek bij bewoners langs, die aandacht vragen voor een verkeerssituatie. Dit moet ik nog even goed uitzoeken, want is Vroondaal in sommige delen nu al verkeerskundig klaar??
Donderdag
Nu de Sint weer op weg terug is naar Spanje, kunnen we ons storten op de Kerst. Den Haag wordt in de openbare ruimten steeds meer in de Kerststemming gebracht.
Met Desiree, Priscilla en Ferry ben ik aanwezig bij het oplichten van de enorme Kerstboom in het Kurhaus.
Ik spreek er veel Scheveningers die net bij een bijeenkomst geweest zijn over de voorbereidingen van het thema ‘200 jaar feest aan Zee’. In 2018 zijn er in de stad, en in Scheveningen in het bijzonder, festiviteiten die de aandacht op Scheveningen vestigen. Scheveningen staat namelijk, naast thuishaven van de visindustrie, al 200 jaar als bad- en kuuroord bekend.
Ik moet daarna snel door, want in het stadhuis is er een vergadering van de Commissie Ruimte die geheel gewijd is aan de kwartaalrapportage van het in aanbouw zijnde Onderwijs en Cultuurcentrum (OCC). De kwartaalrapportage gaat vooral in op de doorberekening van de jaarlijkse exploitatiekosten van het gebouw.
Ik heb altijd al aangegeven dat iets bouwen de eerste stap is, maar dat je ook goed moet kijken naar hoe hoog de exploitatie per jaar wordt, omdat dit terugkerende kosten zijn. Een Mercedes kopen is één ding, maar een Mercedes jaarlijks onderhouden, kost ook behoorlijk veel geld.
Er is het nodige te zeggen over hoe het project gefinancierd wordt en welke kwaliteit er geleverd moet worden. We bouwen tenslotte iets dat minimaal de komende 100 jaar moet functioneren en dat midden in ons centrum staat.
Voor de kwaliteit leun ik erg op de wensen van de toekomstige gebruikers en op de Welstandscommissie. In dat verband had ik de motie ingediend, waarom ik stel dat het gebouw moet voldoen aan de eisen van de Welstandscommissie. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk is dit niet zo vanzelfsprekend, want het betreft een adviescommissie waarvan de adviezen bij zwaarwegende argumenten opzij geschoven mogen worden. Door mijn motie zijn het ontwerp en de kwaliteit van de gebruikte materialen, onderwerp van discussie geweest met de bouwer.
Maar ik ben ook kritisch over hoe de communicatie met de stad verloopt en dat ergert mij nog wel eens. Na lang hameren door mij is er nu een website in het leven geroepen, waarop ontwikkelingen te volgen zijn (http://www.spuiq.nl/). Ook kun je je abonneren op een nieuwsbrief.
Het blijkt dat het OCC de stad zo’n 2,1 miljoen euro per jaar gaat kosten en wat krijgen we hiervoor?
Een volwaardig onderkomen voor het Residentie Orkest en het Nederlands danstheater (beide van wereldfaam, waarbij de leden van heinde en verre komen). Ook het Koninklijk Conservatorium komt er in (met zeer verschillende muziekrichtingen, waar veel Haagse leerlingen nu al dagelijks gebruik van maken) én de zalen worden geschikt gemaakt voor Popmuziek.
Met name het laatste gaf voor mij de doorslag dat we met dit project moeten doorgaan. Het is dé kans om na de sloop van de Houtrusthallen, de Statenhal (en vroeger de rolschaatsbanen) weer een volwaardige grote concertzaal terug te krijgen in Den Haag. Ik ben dan ook erg blij als ik hoor dat bedrijven zoals MOJO, maar ook poppodia zoals Het Paard, meedenken over het definitieve ontwerp.
Daarnaast was er de eis dat het gebouw, in tegenstelling tot eerdere ontwerpen van het Spuiforum, veel meer een open karakter moet krijgen. Waarbij je overdag en in de avond gemakkelijk naar binnen kunt lopen en kunt meekijken met repetities, kleine tussentijdse optredens en jamsessies, in plaats van een gebouw dat als gesloten (onderwijs)instelling de deuren alleen tijdens voorstellingen openzet.
Kortom een gebouw dat gebruikt kan worden voor talentontwikkeling, doorstroom van dit talent en een concertzaal die voor iedereen toegankelijk is. Van klassiek tot Kane.
Ja en dat kost dan een paar centen, maar dan heb je ook wat.
Vrijdag
De NOS heeft onderzoek gedaan naar de vergoeding voor Raadsleden en de werkdruk. Omroep West maakt hierover een reportage, waaraan ik meewerk. Wat ík ervan vind? Aanstaande maandag is dit te zien rond de klok van 17.30 uur op West TV ?
Zaterdag
Tijdens de koude nacht met winterse buien maken Desiree en ik ons zorgen over het verliefde duivenstel op ons balkon waarvan twee weken geleden twee eieren uitgekomen zijn.
Gelukkig krijgen we in de morgen zicht op de hummeltjes…
In de middag ga ik langs bij de Techniekbeurs in de Haagse Hogeschool waar honderden leerlingen van basisscholen en middelbare scholieren met Lego-robots de meest moeilijke opdrachten moeten uitvoeren tijdens de First Lego League.
In de avond gaan Dees en ik op stap in Den Haag. Lekker eten bij Jamie Oliver in de Grote Marktstraat. Daarna naar de Koninklijke Schouwburg waar Freek de Jonge zijn voorstelling Koffers geeft. Een heerlijke avond!
Zondag
Rustdag!
De komende week ga ik Oliebollen verkopen voor UNICEF (Zie hier meer info), gaan we het in de Commissie hebben over het opknappen van het Malieveld en de Koekamp én zijn er al weer de eerste Kerstborrels…