26 september 2016

Den Haag eerste NL-stad in netwerk seniorvriendelijke steden

Den Haag is als eerste Nederlandse stad door de wereldgezondheidsorganisatie WHO opgenomen in het netwerk van seniorvriendelijke steden. Het CDA is zeer verheugd.

 Voor toelating moeten steden voldoen aan een aantal voorwaarden op het gebied van seniorvriendelijkheid, vertelt CDA-wethouder Karsten Klein van Ouderenbeleid. ‘’Initiatieven als de Haagse Community tegen Eenzaamheid, waarin bedrijfsleven en andere organisaties samen optrekken tegen eenzaamheid, laten zien dat je als samenleving allemaal kunt meehelpen ouderen betrokken, verbonden en actief te houden.”


Klein is momenteel in Amerika voor een conferentie van het Amerikaanse National Center for Creative Aging. Volgens Klein moeten steden vergrijzing niet alleen vanuit kwetsbaarheid bekijken, maar ook vanuit kracht. “De huidige generatie ouderen is vitaal en staat vaak nog midden in het leven”. Het ouderenbeleid moet zich daarop richten en ondersteuning bieden waar dat nodig is.” Klein wil bijvoorbeeld de zorg innoveren en daarmee voor ouderen beter maken. “Woningen kunnen uitgerust worden met elektronische en mechanische toepassingen die het voeren van een huishouden ondersteunen. Op deze manier kunnen ouderen langer zelfstandig wonen. Samen met ouderen wil ik bekijken welke technische ondersteuning daaraan het meeste bijdraagt.”

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.