Den Haag sporthoofdstad? Waar blijven grote evenementen?
Opinieartikel CDA-woordvoerder sport Cees Pluimgraaff
Wethouder Baldewsingh probeert van Den Haag sporthoofdstad te maken zo las ik vorige week in de krant. Fantastisch! Ik zie echter nog niet hoe wethouder Baldewsingh deze titel denkt te gaan behalen op de manier waarop hij nu bezig is.
Zijn sportbeleid richt zich te veel op kwantiteit in plaats van kwaliteit. De wethouder organiseert veel kleine evenementen en toernooien maar echt grote sportevenementen hebben we helaas nog niet gezien. De ambitie van het stadsbestuur was toch om ieder jaar minimaal één groot sportevenement te laten plaatsvinden in Den Haag? Hierbij denk ik aan internationale evenementen als het WK Hockey, het WK Beachvolleybal en de Volvo Ocean Race: waanzinnig grote evenementen die door het vorige College na grote inzet zijn binnengehaald. De evenementen trokken een enorm aantal bezoekers en leverden grote economische winst en banen op voor de gehele stad. Er werd duidelijk gefocust op een aantal gebieden: strand, zee en sporten waar Den Haag groot in is. Den Haag was door deze evenementen het centrum van de hele (sport)wereld en de ogen van mensen over de hele wereld waren gericht op Den Haag.
In plaats van het organiseren van dit soort evenementen van formaat zet de huidige sportwethouder in op meer en kleinere evenementen. Evenementen waarvan de economische spin-off voor de stad en de winst in naamsbekendheid lang niet altijd helder zijn. Zo bestempelt Baldewsingh de Olympic Experience, die vorige week plaatsvond op het strand, als hét grote sportevenement van het jaar. Eerlijk is eerlijk, de Olympic Experience was een succes waar veel bewoners hebben genoten van een gezellige sfeer en leuke activiteiten. Maar laten we wel wezen, het aantal bezoekers dat de Olympic Experience (kosten voor de gemeente bijna 1 miljoen euro) in twee weken trok is gelijk aan dat van één avondje vuurwerkfestival (kosten gemeente iets meer dan 1 ton). Het rendement voor de economie, werkgelegenheid en bekendheid van de stad lijkt voor Baldewsingh ondergeschikt aan het maar organiseren van ‘een’ sportevenement.
Het lijkt erop alsof het binnenhalen van een echt groot en succesvol evenement voor de stad niet lukt en de wethouder de ambitie probeert op te vullen met het organiseren van veel kleinere sportevenementen. De strategie van wethouder Baldewsingh is dan ook om alles binnen proberen te halen wat maar enigszins met sport te maken heeft. Hij heeft geen focus. Neem bijvoorbeeld het internationale grandprix Judo. Niets ten nadelen van Judo, een grandprix in onze stad kan leuk uitpakken, maar de sportwethouder heeft de eerste cheque al uitgeschreven om het evenement binnen te halen voordat hij heeft doorberekend wat het evenement kan gaan opleveren voor onze stad. Op basis van welke strategische overweging wordt bijvoorbeeld gekozen voor judo en niet een andere sport?
Het nieuwste plan van wethouder Baldewsingh is om de titel sporthoofdstad van Europa krijgen. De ingeschatte 10.000 euro die de wethouder voornemens is te gaan spenderen aan een bid op deze titel past in dit rijtje van ondoordachte uitgaven waar de focus ontbreekt. Wie van de lezers weet welke stad op dit moment de sporthoofdstad van Europa is? Juist. Leuk zo een titel maar wat levert het onze stad nu op? Ik roep de wethouder op om naast het organiseren van kleine sportevenementen voor bewoners van de stad meer te focussen en te gaan investeren in grote internationale sportevenementen. Evenementen die naast mensen inspireren om te gaan sporten, ook onze stad economische winst en banen opleveren en die Den Haag als stad nog meer op de kaart zetten. Daar heb je er maar één per jaar van nodig om als sporthoofdstad van Europa te worden gezien. Of zelfs van de wereld. Zo een titel koop je namelijk niet maar die verdien je door echte prestaties.
Reageren op dit artikel? Mail naar [email protected]