12 februari 2017

Deze Week van Michel veel op straat!

Deze week was ik veel op straat. Je leest er alles over in de Nieuwe Week van Michel!

Maandag
Tussen de bedrijven door ga ik met mijn moeder naar het HAGA-ziekenhuis voor diverse onderzoeken.Niet dat er iets met mijn moeder aan de hand is. Het zijn, met het oog op haar leeftijd van 81 jaar, preventieve onderzoekjes die door de huisarts worden voorgeschreven.Het gaat goed met mijn moeder. Ze heeft pas een nieuwe fiets gekocht en klautert nog achterop bij mij op de scooter…

’s-Avonds hebben we een bijzondere Raadsvergadering want we kiezen onze nieuwe burgemeester.

Een bijzonder proces waarbij oppositie en coalitie de afgelopen weken nauw hebben samen gewerkt in de zoektocht naar de beste kandidaat en waarbij iedereen in de stad vooraf input kon geven aan het profiel van onze nieuwe burgemeester.
Het is nu zaak dat de nieuwe burgemeester snel gaat inburgeren in onze mooie stad. Van veel kanten komen goede suggesties om dit proces te bespoedigen, zoals een rondvaart, een bezoek aan de Haagse Markt en een bezoek aan museum Rock-Art (nu nog in Hoek van Holland maar dit moet zo snel mogelijk naar O, O, Den Haag).

Zelf heb ik de burgemeester persoonlijk aangeboden om met een Groen-Gele Haagsche stadsfiets door Den Haag te trekken én ik geef haar nog de suggestie mee om eens een bakkie te doen in één van onze Haagse koffiehuizen: Filmpje

Dinsdag
Een dagje in Loosduinen waar ik mij o.a. laat bijpraten door Petra Brekelmans over de stand van zaken rond Villa Ockenburgh en het bewonersinitiatief Buitenplaats Ockenburgh
Zie hier meer wat het CDA doet voor Ockenburgh

In de avond heb ik bij mij thuis een bijeenkomst met CDA-leden uit Loosduinen. Loosduinen leeft!

Woensdag
Een lange dag met o.a. de Commissie Leefomgeving over de nieuwe OV-dienstregeling voor 2018.

Zie hier meer over mijn inzet voor het behoud van de route van lijn 24.

Tussen de middag neem ik als promotie voor het ‘Den Haag Mondriaan-jaar’ een kort filmpje op met Ernst van den Berg van Bureau Citymarketing.

In de middag heb ik een gesprek met bewoners rond de Valkenboskerk, die goede ideeën hebben voor de invulling van de kerk en de bestemming daarvan.
Twee weken geleden heb ik de wethouder met succes opgeroepen om meer oog en oor te hebben voor zulke ideeën en proactief aan de slag te gaan indien een kerk leeg komt te staan.

Hiermee zijn niet alleen de parochies geholpen (zij willen snel van de zeer hoge onderhoudskosten van het gebouw af) maar op die manier geef je de buurt ook op tijd de gelegenheid om kansrijke initiatieven  te ontplooien.  En mochten deze initiatieven niet haalbaar blijken, dan heeft iedereen hiervoor wel de kans gekregen en kan er meer draagvlak gevonden worden voor de onvermijdelijke besluiten, die de politiek soms moet nemen.
Zie hier een opinieartikel 

Het is koud in de avond als ik met Chris van Dam er nog op uit ga met enkele leden van het Buurt Interventieteam van Kortenbos. De wijk rond het Westeinde.
Ik maak daar de volgende kleine rapportage van: Link

Donderdag
Vandaag de hele dag in het Onderwijs. Iedere dag anders!


Vrijdag
Het is nog steeds koud. Ik ga met het Straat Consulaat op pad.
De afspraak vloeit voort uit de werkbespreking over dak- en thuislozen die onlangs op verzoek van mij, het CDA, en de PvdA is georganiseerd.
Eerst heb ik enkele indringende gesprekken met dak- en thuislozen zoals met Ron Staaldekker, die onlangs nog een uitgebreid interview heeft gegeven aan AD Haagse Courant.
Daarna op pad naar het voedseluitdeelpunt van het Straat Pastoraat in het Westeinde waar drommen dak- en thuislozen iedere vrijdag naar toe komen voor een maaltijd.

Iedere Hagenaar zou hier eigenlijk eens kennis mee moeten maken en zeker ook onze jeugd.

De maaltijden worden uitgeserveerd door leerlingen van de British School en de International School in het kader van hun Maatschappelijke stage. Jammer dat de Maatschappelijke stage voor Nederlandse leerlingen door dit kabinet is afgeschaft.

De Nachtopvang in de Zilverstraat, waar we tot slot nog langs gaan, is in verband met de kou nu voor iedereen opengesteld.
Het is er relatief druk in de avond en ik schuif aan bij een dame die vertelt hoe ze hier is gekomen, wat haar zorgen en wensen zijn en hoe de voorzieningen  in de opvang zijn.

Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende verhalen. Het verlies van een menswaardig bestaan is volgens mij één van de meest schrijnende situaties die je kunt overkomen. Ik hoor dat we goede voorzieningen hebben om dit te voorkomen, maar dat bepaalde casussen soms niet in een hokje passen en dat die mensen ‘er buiten vallen’. Dan moet er maatwerk geleverd worden.
Ook hoor ik dat het soms in de praktijk lastig is om hulp op gang te krijgen, omdat er vaak bij te veel verschillende loketten moet worden aangeklopt. Dit werd ook duidelijk tijdens de werkbespreking, waarbij door de Commissie de conclusie werd getrokken dat we een aantal loketten moeten samenvoegen, om meer grip en sturing te hebben op de processen, maar bovenal om degene die hulp nodig heeft zo snel mogelijk te kunnen helpen.
Gelukkig zijn hiervoor inmiddels de eerste stappen gezet.

Zaterdag 
Het CDA geeft, vooruitlopend op de viering van Valentijndag, een lekkere taart aan enkele mantelzorgers die door leden zijn aangedragen, als dank voor hun inspanningen en betrokkenheid.

Samen met Gert Jan Bakker (onze lijstduwer op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer), ga ik vandaag op pad om een taart te brengen bij Sibel Konat, vanwege haar jarenlange inzet als mantelzorger van haar beide ouders.

Ook vandaag. Zo treffen we haar aan terwijl ze bezig is met een klus voor haar vader… Filmpje

Zondag
Rustdag!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.