28 mei 2017

Een drukke politieke Week van Michel!

Het was een pittig politiek weekje, maar gelukkig was er in Den Haag nog veel plezier te beleven!

Maandag
Vandaag hebben we natuurlijk als vast item onze fractievergadering, waarin we terugblikken en vooruit kijken op de politieke week.

Dinsdag
In de namiddag heb ik bij de Haagse Studenten Roeivereniging Perlargos een roeitraining voor de Hofvijver Regatta, die volgende week plaatsvindt. Samen met een aantal CDA’ers roei ik mee voor het goede doel. Filmpje

Ik moet daarna snel door naar de volgende locatie, want ik ben uitgenodigd bij een editie van de Haagse Muglezingen, samen met HSP-er Jouri van Oudshoorn.
De lezingen vinden plaats in de Panderbar in het Pandercomplex, de voormalige meubelfabriek van Pander. We hebben het vanavond over de voor- en nadelen van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag.

Woensdag
In de Commissie Ruimte worden de prestatieafspraken met de woningbouwcorporaties behandeld. We moeten constateren dat de het tempo van woningbouw achterloopt op de planning en dat de aanpak van schimmel in woningen ver achter blijft. We zijn dus niet alleen kritisch, we zijn zelfs ontevreden over wat er tot nu toe bereikt is.
Ook moet er wat mij betreft meer aandacht zijn voor senioren. Ik houd nog maar eens een pleidooi voor het toelaten van een specifieke woningbouwcorporatie voor deze steeds groter wordende doelgroep.

Voor het aanjagen van de uitbreiding van studentenwoningen heeft het geholpen een corporatie toe staan, uitsluitend voor studenten. Waarom zouden we dit, ter bevordering van meer geschikte en levensbestendige woningen, ook niet doen voor senioren? Deze ‘seniorencorporaties’ zouden tenslotte ook veel werk voor hun rekening kunnen nemen bij het van de grond krijgen van projecten zoals groepswonen voor ouderen. Wethouder Wijsmulller wil er helaas nog niet aan. Jammer!

In de namiddag trek ik er op uit in de Loosduinse wijk Nieuw Waldeck. 

Ik heb de wijk vroeger nog zien opbouwen. Ik laat mij bijpraten door de voorzitter van Wijkberaad Nieuw Waldeck, Henk de Valk. We praten honderd uit over ons werk voor Loosduinen in de afgelopen 10-tallen jaren, toen ik zelf nog wijkvoorzitter was in de Notenbuurt en vicevoorzitter van de Commissie Loosduinen.

En passant wonen we de feestelijkheden bij ter gelegenheid van het plaatsen van een Gulden Klinker in de Duke Ellingtonstraat, omdat de bewoners zich daar zeer intensief inzetten voor het onderhoud van hun straat.

Het is prachtig weer en dat komt goed uit, want ik moet door naar de opening van het strandseizoen van Scheveningen. Heerlijk in mijn korte broek!

Het programma Over de Balk van SBS6 wil mij spreken over de OV-bankjes. 

Ik benadruk nog eens dat er over het ontwerp van de OV-bankjes, waar kinderen nu geregeld met hun vingers in blijven steken, beter nagedacht had moeten worden. Dit had een hoop leed én een hoop geld gescheeld. Geld, dat ik liever in goed openbaar vervoer had willen steken.

Donderdag
In de Raadsvergadering hebben we het onder andere over het toevoegen van parkeerplaatsterrassen. Die kunnen reuring in een straat en wijk bevorderen maar wat voor de één lol is, kan voor de ander ergernis betekenen.
Leefbaarheid is een goede balans tussen o.a. recreëren, spelen, parkeren en bereikbaarheid van hulpdiensten, ruimte voor winkelend publiek en leveranciers. Die balans moet je met elkaar in een wijk zoeken en daar moet je afspraken over maken.
Voor het aanleggen van parkeerplaatsterrassen zijn daarom samen met ondernemers en bewonersorganisaties enkele spelregels opgesteld. Deze zijn onlangs nog geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat een meerderheid de huidige regels, die de leefbaarheid in een wijk moeten waarborgen, graag wil behouden.

 

Voor het CDA geldt dat als we de afgesproken regels gaan veranderen, de mensen uit de wijk en straat het hiermee eens moeten zijn. De eerder afgesproken regels moeten we tot die tijd respecteren, zeker als de inkt nog nat is. Dit heet betrouwbaar bestuur.
D66 en Groep de Mos/Ouderenpartij willen toch de regels direct loslaten en meer parkeerplaatsterassen toestaan.
Een motie van de CU die moest regelen dat, áls D66 en Groep de Mos/Ouderenpartij tóch hun zin krijgen, er in ieder geval een draagvlakmeting in een wijk moet worden gehouden, werd tot mijn stomme verbazing niet gesteund door de Haagse Stadspartij en D66.
Partijen die normaal altijd hun mond vol hebben van Haagse Kracht, bewonersparticipatie en referenda. 

Desondanks werden er door D66 en Groep de Mos/Ouderenpartij wel moties ingediend om tóch parkeerplaatsterrassen toe te voegen.

Onbegrijpelijk. Zónder draagvlakmeting in een wijk bepalen deze partijen vanuit het stadhuis wel wat leefbaarheid in een wijk of straat inhoudt.

In mijn inbreng benadruk ik nog maar eens dat leefbaarheid in een wijk voor ons erg belangrijk is, dat je veranderingen met elkaar moet willen en dat er voor handhaving van de leefbaarheid ook voldoende capaciteit moet zijn bij de politie. En die is er nu al niet. Ik was dan ook zeer verbaasd dat een partij als de PvdA vóór meer parkeerplaatsterrassen stemde.
Bovendien zijn er sowieso al te weinig parkeerplaatsen (bij de Fahrenheitstraat e.o. zijn er na de herinrichting parkeerplaatsen verdwenen) waardoor het mij ook verbaasde dat de SP voor het plan stemde.

Gelukkig was een meerderheid van de Haagse Gemeenteraad tegen het toevoegen van extra parkeerplaatsterrassen.

Op verzoek van het CDA wordt er deze zomer nu wel een parkeertelling gehouden, die moet uitwijzen hoeveel parkeerplekken er in de zomermaanden daadwerkelijk niet gebruikt worden.
Deze gegevens kunnen wat mij betreft met bewoners en ondernemers besproken worden om samen met hen na te gaan of er voldoende ruimte is voor het toevoegen van parkeerplaatsterassen in 2018. Meten is weten, nietwaar.
Op die manier behandel je iedere stap weloverwogen met elkaar. Dát is wat mij betreft inspraak en samenspraak.

Vrijdag
Karsten Klein en ik ontvangen Duitse gasten van het CDU.

Later op de avond ben ik met Desiree aanwezig in de Abdijkerk voor het toneelstuk over Margaretha van Henneberg en de geboorte van Den Haag.

Een prachtig stuk met topacteurs en -actrices, schitterende kostuums, grime, licht, geluid, catering, productie en regie op een unieke locatie, de Abdijkerk in Loosduinen.
Dit smaakt naar meer.

De rijke geschiedenis van Loosduinen kent vele verhalen en met deze productie laten Hanneke Besseling, Piet Bogaards en de Arie Molenkamp Stichting, zien dat zij dit op een zeer hoog niveau en met respect voor de geschiedenis, met humor en ontroerende scenes op een eigentijdse manier kunnen overbrengen.

Haagse kracht is goed, maar onderschat de Loosduinse kracht niet...
Het was een unieke samenwerking van diverse partners in Loosduinen, waar maandenlang aan is gewerkt, met repetities in de toneelzaal van Hofstad Lyceum.
Als één van de ambassadeurs van dit project heb ik daar met plezier een steentje aan mogen bijdragen!

Zaterdag
Op pad want het is mooi weer en er is veel te doen in Den Haag.
Van het Escampfestival en het Lentefeest in de Weimarstraat maakte ik deze reportage:

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.