14 oktober 2015

Geslaagde bijeenkomst Jeugdzorg met Mona Keijzer

Gisterenavond hield het CDA Den Haag een open bijeenkomst over de decentralisatie van de jeugdzorg met Tweede Kamerlid Mona Keijzer en klinisch psycholoog Jozien Snijders (tevens bestuurder van kinder- en jeugdpsychiatrie Lucertis). Per 1 januari van dit jaar is de decentralisatie doorgevoerd: wat loopt er nog niet en wat gaat er juist wel goed?

Fractievertegenwoordiger van het CDA Mohamed Mahawat Khan opende de avond in Buurthuis vd Toekomst Morgenstond met een introductie over de decentralisatie van jeugdzorg. Jozien Snijders nam het stokje vervolgens over en vertelde over haar ervaringen als professional over de transitie  van jeugdzorg naar de gemeente. Zij vertelde dat ze vreesde dat alle kinderen “geproblematiseerd zouden worden” omdat de specialisten nu in de wijkteams zitten. Dit is gelukkig niet gebeurd, de zorg is nu dichterbij geregeld en er is meer samenwerking tussen hulporganisaties en professionals. De ideale situatie is dat er wordt gesproken met alle gezinsleden, ook de kinderen, en dat er met meerdere specialisten wordt (mee)gekeken naar een gezin. Snijders: “Uithuisplaatsing van een kind is een noodmaatregel, de laatste stap en niet altijd goed voor het kind. De professionals doen er nu samen alles aan dat te voorkomen door het kind, en dus ook hele gezin, hulp te bieden.  Al is het misschien nu nog een utopie, het doel is om er samen uit te komen en het beste voor het kind en gezin te bereiken.”

CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer deelde dit streven, maar bevestigde dat het nog lang niet altijd goed gaat. Keijzer: “Het CDA is altijd voorstander geweest om zorg dicht bij huis te regelen, maar de gigantische bezuinigingen van VVD en PvdA met steun van D66, ChristenUnie en SGP zijn onverantwoord.” Ze complimenteerde gemeenten daarom dat de jeugdzorg, ondanks de forse bezuinigingen, nog zo goed geregeld is.

Gedurende de avond was er veel interactie tussen Keijzer, Snijders en het aanwezige publiek. Er werden vragen gesteld en ervaringen gedeeld, maar ook kritiek geleverd op de jeugdzorg. Dit bevestigde het beeld van de twee sprekers dat er nog verbeteringen kunnen en moeten plaatsvinden om gezinnen en kinderen hulp te bieden. De aanwezige Haagse CDA-politici nemen de punten mee bij het controleren van het jeugdzorgbeleid in onze stad.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.