06 april 2017

Gratis parkeren voor mantelzorgers

Opinieartikel Michel Rogier (CDA-woordvoerder Zorg en Parkeren)

Mantelzorgers zorgen, vaak langdurig en intensief, voor hun partner, ouder, kind of ander familielid, buur, vriend of kennis. Zij geven vanuit een persoonlijke band zorg aan een zorgbehoevende. Het gaat vaak om een unieke en onvervangbare vorm van zorg. En in andere gevallen om zorg die anders uitgevoerd en betaald moet worden door de gemeente. Mantelzorgers en het werk dat zij doen zijn daarom van enorme waarde voor onze stad.De gemeente Den Haag erkent dit en is goed op weg om mantelzorgers zoveel als mogelijk te ontlasten en om het geven van mantelzorg zo plezierig en gemakkelijk mogelijk te maken. Ik ben hier heel tevreden mee.

Veel mantelzorgers gaven bij het CDA aan dat zij, omdat het aantal uren op de bezoekerspas van een mantelzorgbehoevende vaak niet toereikend is, in veel gevallen moeten betalen om te parkeren bij de woning van de persoon die zij willen verzorgen. Mantelzorgers, vrijwilligers die zonder een tegenvergoeding zorg willen verlenen aan een naaste, moeten dus zelf betalen om zorg te kunnen verlenen. De omgekeerde wereld wat het CDA betreft. Vandaar dat het CDA Den Haag vindt, en ook in haar verkiezingsprogramma heeft opgenomen, dat er een speciale parkeervoorziening moet komen voor mantelzorgers.

Het CDA was dan ook verheugd dat onlangs door de gemeente bekend werd gemaakt dat inwoners van onze stad die afhankelijk zijn van mantelzorg een speciale mantelzorgparkeervergunning kunnen krijgen. Deze mantelzorgparkeervergunning biedt mantelzorgers de gelegenheid ‘gratis’ te parkeren nabij de woning van de mantelzorgbehoevende. De parkeervergunning geeft recht op 400 parkeeruren en werkt zoals de bezoekersparkeervergunning en kan door willekeurige mantelzorgers worden gebruikt. Volgens het CDA is dit een mooie voorziening om het werk van de mantelzorger aangenamer te maken.

Ik, en met mij veel mantelzorgers en zorgbehoevenden, ben echter niet tevreden over het feit dat de parkeervergunning de zorgbehoevende op jaarbasis 36,60 euro kost. Ook de leges kosten de zorgbehoevende geld. 13.35 euro per jaar om precies te zijn, zo is te lezen op de gemeentelijke website. In totaal dus bijna vijftig euro per jaar. Er moet dus alsnog een bedrag betaald worden. Een bedrag dat wanneer een zorgbehoevenden geen beschikking over mantelzorg heeft maar een beroep moet doen op de reguliere zorgvoorzieningen, betaald zou worden door zorginstellingen c.q. de gemeente

Het CDA Den Haag vindt mantelzorg een prachtig iets wat mensen voor elkaar doen. De gemeente moet dit optimaal faciliteren en ervoor zorgen dat dit geen van de partijen geld hoeft te kosten.  Het CDA Den Haag wil dan ook dat de mantelzorgparkeer-vergunning geheel gratis wordt. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.