19 januari 2015

Hagenaar weet wat de klok slaat

Gemeente Den Haag gaat eindelijk werk maken van de stadsklokken. Het CDA trok de afgelopen jaren meerdere malen aan de spreekwoordelijke bel over de stadsklokken omdat ze geregeld stilstaan of een verkeerde tijd aangeven. Ook duurt het volgens vele Hagenaars vaak te lang voordat de klokken worden gerepareerd. Gemeenteraadslid Daniëlle Koster: ‘’Ik ben blij dat er nu eindelijk serieus gehoor wordt gegeven aan de ergernis rondom de stadsklokken.’

 

Overal zijn klokken maar nergens is tijd


Nog deze zomer vroeg het CDA om een aanpak: “Misschien moeten wij wel gewoon overgaan op een nieuw systeem zoals de atoomklokken, die lopen elke vijf miljard jaar één seconde uit de pas”, zei Koster. “Dat is nog wat anders dan elke week een uur. En als het college daartoe niet bereid is moeten wij ze maar gewoon uit het straatbeeld verwijderen. Als ik er nu langs fiets weet ik nooit of ik wordt geïnformeerd of bedonderd.” Aan haar oproep wordt nu gehoor gegeven. Het gemeentebestuur legt in een brief uit hoe zij de problematiek van de stadsklokken de komende periode denkt te gaan verhelpen.

Zo zal er op stadsklokken met een storing een sticker wordt geplakt met daarop de datum van de storingsmelding. Het Nationaal Publiciteitsbureau (NPB), die de klokken beheert en onderhoudt, belooft dat de problemen binnen twee weken worden verholpen. Ook zullen er 24 van de 91 stadsklokken verwijderd worden omdat er volgens de gemeente minder behoefte is aan stadsklokken. ‘’Mee eens, de meeste Hagenaren beschikken over een telefoon of horloge die vaak betrouwbaarder is dan de stadsklok’’, aldus Koster.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.