10 februari 2015

Hardere aanpak illegale hennepkwekerijen

Het CDA Den Haag wil, net als haar Rotterdamse collega’s, een hardere aanpak van illegale hennepkwekerijen. Volgens de netbeheerders zou een verplichting tot het overleggen van een legitimatiebewijs bij het afsluiten van een energiecontract al veel zoden aan de dijk zetten.

''Illegale kwekers gebruiken reguliere woonhuizen voor hennepkwekerij, met alle risico’s van dien voor de hele omgeving. Denk hierbij aan brandgevaar, lekkages, stankoverlast, legionellabesmetting en schimmelvorming'', aldus Daniëlle Koster van het CDA Den Haag. ''Er moet harder tegen opgetreden worden.'' Naast het gevaar en overlast voor omwonenden, kaart de fractievoorzitster ook aan dat de illegale kwekerijen alle Hagenaars geld kost. ‘’Het illegaal aftappen van stroom door hennepkwekers leidt tot een energierekening waar iedereen aan meebetaalt.’’ De overheid loopt door de diefstal bijna 130 miljoen euro mis.

Onlangs sprak Netbeheerder Nederland namens alle energiebeheerders uit dat het tijd is voor maatregelen om de illegale hennepteelt in woonhuizen aan te pakken. Het CDA deelt deze mening en vindt dat de gemeente Den Haag, in samenwerking met de landelijke overheid en de Haagse netwerkbeheerders, het nodige in werking moet zetten om illegale hennepteelt uit te bannen. Hierbij hoort ook de mogelijkheid tot een verplichting van identificatie bij het afsluiten van een energiecontract. De fractie stelde vandaag vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.