29 oktober 2014

Huurders, studenten, omwonenden, ondernemers en kinderen

Vandaag wordt er afgetrapt met de begrotingsbehandelingen. Aan de orde zijn de thema’s stadsontwikkeling en wonen. Michel Rogier benadrukt namens het CDA het belang van meer studentenhuisvesting, de vraag naar een grotere invloed van huurders op woningcorporaties, kindvriendelijke wijken en de wens om het beter informeren en betrekken van inwoners bij werkzaamheden.

 

Studentenhuisvesting
Rogier vraagt nogmaals aandacht voor studentenhuisvesting in onze stad. ‘’Het CDA is zeer tevreden dat het college in het coalitieakkoord de ambitie uitspreekt om zich te profileren als studentenstad maar ziet hiervan te weinig terug in de begroting.’’ Rogier pleit ervoor regels voor het verhuren van kamers en het delen van woningen voor studenten te versoepelen en ziet graag dat studenten de mogelijkheid krijgen om zich te vestigen in alle stadsdelen. Hij stelde hierover al eerder schriftelijke vragen. Zijn verzoek om een onderzoek te doen naar de behoefte aan studentenhuisvesting onder Haagse studenten wordt breed gesteund.

Rol huurders woningcoöperaties
Volgens Rogier zouden huurders meer invloed moeten krijgen op de woningmarkt. ‘’Huurders hebben nu wat het CDA betreft te weinig invloed op activiteiten en investeringen van de woningcorporaties.’’, aldus Rogier. Hij stelt voor dat in de prestatieafspraken die gemaakt gaan worden tussen de gemeente en woningcorporaties ook wordt opgenomen dat huurdersverenigingen worden meegenomen en betrokken in het beleid van woningcorporaties. D wethouder antwoorde hierop dat ook hij dat belang inziet en zich hiervoor gaat inzetten.

Informeren bij werkzaamheden
Rogier zou graag zien dat de gemeente bewoners en bezoekers van Den Haag beter informeert over het doel en nut van werkzaamheden. ‘’Nu wordt vaak via bebording alleen aangegeven dat er werkzaamheden zijn. Wanneer wordt aangegeven wat er precies gebeurt, zoals werkzaamheden aan het riool, een betere tramverbinding of een mooier wegdek, zien mensen het nut van de werkzaamheden in en zijn ze coulanter.’’ De wethouder omarmde de suggestie en gaat ermee aan de slag.

Ook kaart hij aan dat er een grote wens is bij bewoners en ondernemers om meer betrokken te worden bij werkzaamheden. Rogier: ‘’Goede communicatie met, en het vragen van input van, ondernemers en bewoners is essentieel. Zij ondervinden de meeste last en weten het best hoe werkzaamheden zo kunnen worden uitgevoerd dat ze het minste overlast veroorzaken.’’ Ook dit punt wil de wethouder gaan verbeteren.

Kindvriendelijke wijken
Rogier constateert dat nog steeds veel gezinnen Den Haag verlaten en vindt dat het college dit moet tegengaan door meer in te spelen op wensen van gezinnen. Hij riep de wethouder dan ook op om wijken en openbare ruimte te ontwikkelen vanuit de ogen van kinderen.

Voorts noemt raadslid Rogier ook het belang van goede en voldoende ouderenwoningen, kindvriendelijke wijken, het goede werk van de pandbrigade en grijpt hij deze gelegenheid aan om zijn tevredenheid te uiten over de verdiende waardering die het college geeft aan het bewonersinitiatief Plan B landgoed Ockenburgh.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.